Nederlandse tankgeschiedenis eindigt met een knal

Met 4 schoten op Baan 6 van het schietterrein Bergen-Hohne heeft Defensie gisteren afscheid genomen van de Leopard 2A6-gevechtstank. De Nederlandse tankgeschiedenis eindigt hiermee op dezelfde Duitse schietbaan waar ook de eerste schoten met de Nederlandse Leopard werden afgevuurd.

De afscheidsceremonie valt de vele aanwezige tankers zwaar. Commandant Stafstafeskadron, ritmeester Johnny Romein: “Dit voelt als een begrafenis. De tank is een deel van ons leven.” De wapenoudste der cavalerie, generaal-majoor buiten dienst Harm de Jonge, roemt in zijn toespraak de inzet van de tank tijdens de vredesoperatie in voormalig Joegoslavië en de inzet van het personeel tijdens de recente missies in Irak en Afghanistan.

Dat er bij deze laatste missies geen tanks zijn ingezet, heeft met name te maken met de uitstraling naar de burgerbevolking. De Leopard 2A6 gevechtstank geldt namelijk nog altijd als een zeer modern wapensysteem met ongeëvenaarde bepantsering en vuurkracht.

Afhankelijk

Hoewel wordt beseft dat de bezuinigingen onvermijdelijk zijn, is voor deze maatregel geen begrip bij de aanwezigen. De commandant van het Bravo eskadron van 11 Tankbataljon, ritmeester Chiel Nieuwenhuis, wijst er op dat de landmacht de huidige doctrine nu niet meer kan uitvoeren. “Manoeuvrevormen als de doorbreking en de omtrekking zijn zonder de tank namelijk niet meer mogelijk.”

Nu de gevechtstanks definitief worden afgestoten komt een einde aan zo’n 90 jaar Nederlandse tankgeschiedenis. De eerste tank maakte kort na de Eerste Wereldoorlog zijn entree. Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog beschikte Nederland over bijna 1000 gevechtstanks. Zij vormden de ruggengraat van de Nederlandse krijgsmacht.

Koude oorlog

Bij een aanval door het communistische Warschaupact moesten de Nederlandse tanks de vijand op de Noord-Duitse laagvlakte opvangen. Het doel was het vertragen van de opmars om met name de Amerikaanse bondgenoot de mogelijkheid geven een tegenaanval in te zetten. Na het einde van de Koude Oorlog werd het aantal tanks snel afgebouwd tot het laatste aantal van 60.