Laarzen

De Nederlandse militair krijgt nieuwe kleding en uitrusting. Ook nieuwe laarzen; die passen bij de functie. Militairen kunnen uit verschillende modellen kiezen, het zogeheten keuzeconcept. Maatwerk dus. De laarzen zijn onderdeel van het project STRONG.

In september 2021 is gestart met het aanmeten en passen. De militairen kunnen binnen 8 categorieën kiezen uit 3 merken gevechtslaarzen. Bij de laarzen komen ook sokken en onderhoudsmiddelen. Begin 2022 zijn de eerste gevechtslaarzen aan militairen uitgeleverd.

STRONG-schoenenpasmobiel

Het inmeten van de laarzen gebeurt voor veel van de operationeel geplaatste militairen in de STRONG-schoenenpasmobiel. Deze vrachtwagen komt op de kazernes langs. Daarna worden de laarzen op locatie afgeleverd.

De overige militairen krijgen hun nieuwe laarzen bij de normale vervanging van hun huidige exemplaren. Of als zij op oefening/uitzending gaan en daar specifieke laarzen voor nodig hebben.

Maatschappelijke meerwaarde

Defensie tekende het contract voor de laarzen op 30 april 2021 met Groendendijk Bedrijfskleding B.V.. Dit bedrijf zorgt met het laarzenproject voor maatschappelijke meerwaarde door extra arbeidsplaatsen te creëren voor veteranen en re-integranten die geen militair meer kunnen zijn. Zij krijgen hiervoor de benodigde scholing en begeleiding vanuit het bedrijf.