Actueel en planning

Nederlandse militairen krijgen de komende jaren nieuwe kleding en uitrusting. Dat betekent dat Defensie ruim 45.000 militairen (inclusief reservisten) volledig in het nieuw steekt. Een groot project dus, waarin veel stappen gezet moeten worden om de spullen uiteindelijk bij de militair af te kunnen leveren. De planning is daarom complex en aan invloeden onderhevig. Ook corona en de oorlog in Oekraïne spelen een rol. Hoe staat het ervoor met project STRONG?

Sinds januari 2021 zijn de eerste militairen uitgerust met hun nieuwe gevechtsuitrusting en helm. De militairen die op uitzending gaan, krijgen voorrang bij de uitlevering. Sinds februari 2021 krijgen elke week enkele honderden militairen hun nieuwe uitrusting en helm. Dat betekent dat binnen een paar jaar heel Defensie is voorzien.

De definitieve gevechtskleding laat naar verwachting een jaar langer op zich wachten. Dat werd 1 februari 2023 bekend. Bij de testen bleek de aangeboden kleding niet te voldoen aan de eisen die Defensie vooraf had gesteld. 

Op 30 april 2021 is een contract getekend met Groenendijk Bedrijfskleding B.V. voor de levering van gevechtslaarzen. De militairen begonnen na de zomer van 2021 met het passen van verschillende types en merken laarzen in een pastrailer van Groenendijk. Die rijdt regelmatig naar verschillende locaties in het land. In januari 2022 is een Shop-in-Shop geopend in het KPU-bedrijf van Defensie. Nieuwe militairen krijgen hier bij opkomst hun gevechtslaarzen. Op korte termijn kunnen ook militairen die nieuwe laarzen nodig hebben terecht in deze shop.

Uitgifte van de interim-NFP-gevechtskleding is vanaf augustus 2022. Er werden al combat shirts en regenjassen uit het interim-pakket verstrekt. De nieuwe baseball caps volgen in de tweede helft van 2022.

Planning van STRONG

Op deze pagina staat de planning van de STRONG-projecten. De belangrijke momenten staan vermeld. Die kunnen per project verschillen. De internationale regels voor aanbestedingen kunnen de planning beïnvloeden, bijvoorbeeld vanwege rechtszaken. En de levering van het materiaal werd soms door corona gehinderd. Ook daardoor kunnen deelleveringsplannen veranderen.

Wanneer krijgt de militair wat?

Er is een planning op hoofdlijnen:

  • Artikelen komen eerst bij Defensie binnen en worden gekeurd.
  • Dan wordt gekeken naar de missies en oefenprogramma’s van eenheden. Aan de hand daarvan bepalen de krijgsmachtdelen in goed onderling overleg de volgorde van uitgifte.
  • De militair zelf krijgt 3 tot 4 weken van tevoren te horen wat hij op welke locatie kan ophalen.

Hiermee voorkomt Defensie dat ze mensen keer op keer moeten teleurstellen met aangepaste detailplanningen. En de uitlevering wordt optimaal afgestemd op de prioriteiten van dat moment. Het is logisch dat militairen die op missie gaan een hoge prioriteit hebben.

Hieronder vind je de laatste planning (september 2022) op hoofdlijnen (klik onderaan de afbeelding voor de uitgeschreven tekst).

Vergroot afbeelding Planning project STRONG, 15 september 2022.