Actueel en planning

Nederlandse militairen krijgen de komende jaren nieuwe kleding en uitrusting. Dat betekent dat Defensie ruim 45.000 militairen (inclusief reservisten) volledig in het nieuw steekt. Een groot project dus, waarin veel stappen gezet moeten worden om de spullen uiteindelijk bij de militair af te kunnen leveren. De planning is daarom complex en aan invloeden onderhevig. Ook corona speelt mogelijk nog een rol. Hoe staat het ervoor met project STRONG?

Sinds januari 2021 zijn de 1e militairen uitgerust met hun nieuwe gevechtsuitrusting en helm. De militairen die op uitzending gaan hebben voorrang gekregen bij de uitlevering. Sinds februari krijgen elke week enkele honderden militairen hun nieuwe uitrusting en helm. Dat betekent dat over een paar jaar heel Defensie is voorzien.

In juli 2021 kon de leverancier van de nieuwe gevechtshelm onverwacht minder exemplaren leveren. In overleg met de krijgsmachtonderdelen stopt Defensie daarom tijdelijk met de uitgifte. De leverancier levert voorlopig in plaats van 5.000 maar 2.000 stuks per maand. Dit komt door een tekort aan grondstoffen vanwege de coronacrisis.

Voor de laarzen is 30 april 2021 een contract getekend met Groenendijk Bedrijfskleding B.V.. De militairen kunnen na de zomer van 2021 beginnen met het passen van verschillende types en merken laarzen.

Voor de interim-NFP-gevechtskleding is het contract met de fabrikant op 19 februari 2021 getekend. Daardoor kan Defensie medio 2022 beginnen met de levering aan de 1e militairen. Er worden al combat shirts uit dit interim-pakket verstrekt. De nieuwe baseball cap en regenjas volgen in de 2e helft van 2021.

Planning van STRONG

Op deze pagina staat de actuele planning van de STRONG-projecten. De belangrijke momenten staan vermeld. Die kunnen per project verschillen. De internationale regels voor aanbestedingen kunnen de planning beïnvloeden, bijvoorbeeld vanwege rechtszaken. En de levering van het materiaal wordt soms door corona gehinderd. Ook daardoor kunnen deelleveringsplannen veranderen.

Wanneer krijgt de militair wat?

Er is een planning op hoofdlijnen:

  • Artikelen komen eerst bij Defensie binnen en worden gekeurd.
  • Dan wordt gekeken naar de missies en oefenprogramma’s van eenheden. Aan de hand daarvan bepalen de krijgsmachtdelen in goed onderling overleg de volgorde van uitgifte.
  • De militair zelf krijgt 3 tot 4 weken van tevoren te horen wat hij op welke locatie kan ophalen.

Hiermee voorkomt Defensie dat ze mensen keer op keer moeten teleurstellen met aangepaste detailplanningen. En de uitlevering wordt optimaal afgestemd op de prioriteiten van dat moment. Het is logisch dat militairen die op missie gaan een hoge prioriteit hebben.

Hieronder vind je de laatste planning op hoofdlijnen (klik onderaan de afbeelding voor de uitgeschreven tekst).

Planning project STRONG, 10 mei 2021.