Honderdduizenden genoten van Marinedagen (video)

Een kijkje op de brug van Zr.Ms. Karel Doorman, zo snel mogelijk omhoog op de klimtoren van het Korps Mariniers, een brandje blussen of een nieuwe profielfoto maken vanaf het dek van Zr.Ms. Rotterdam. Zo'n 350.000 mensen kwamen de afgelopen 3 dagen naar de Marinedagen en Sail in Den Helder. En zij hadden keuze genoeg aan activiteiten.

Marinefregat en zeiljacht tegen donkere achtergrond met vuurwerk.
De Marinedagen vielen samen met Sail Den Helder. Vrijdag- en zaterdagavond was er een vuurwerkshow.

Zr.Ms. Karel Doorman, Zr.Ms. Tromp en Zr.Ms. Rotterdam waren de grote marineschepen die op veel aandacht konden rekenen. Tienduizenden mensen stapten aan boord en zagen met eigen ogen hoe het leven er op zo'n schip uit ziet. Waar slaap je? Hoe sport je? En welke taak heeft dit marineschip eigenlijk? Op alle vragen kregen bezoekers een antwoord van het marinepersoneel aan boord.

Luchtfoto demonstratie Korps Mariniers in haven Den Helder.
Tijdens demonstraties zagen bezoekers onder meer het Korps Mariniers in actie.

Actie

Vanaf de kade werd genoten van onder andere het Korps Mariniers in actie. Tijdens een demonstratie lieten zij zien hoe piraten op een koopvaardijschip verslagen worden. Ook zagen bezoekers hoe drugssmokkelaars met de hulp van Frisc's en een NH90 in de kraag werden gevat.

Video: Terugblik Marinedagen 2017

Terugblik Marinedagen 2017

Volleybalveld op het dek van Zr.Ms. Rotterdam.
Het dek van Zr.Ms. Rotterdam is groot genoeg voor een flink basketbalveld, zo bleek tijdens de Marinedagen.

Wie liever zelf actief bezig was, speelde op het dek van Zr.Ms. Rotterdam een potje basketbal. Op de plek waar normaal helikopters landen, was nu een knalrood basketbalveld. Ook in het compound van het Korps Mariniers konden bezoekers hun energie kwijt. Tokkelen, klimmen, skiën, rijden in rupsvoertuigen of als een ware marinier een hindernisbaan afleggen. Inclusief een nat pak voor diegene die zich niet met het touw aan de overkant van een bak water wist te slingeren.

Lachende jongen ondersteboven aan touw boven waterbak hindernisbaan.
Wie durfde, waagde een poging droog de hindernisbaan van het Korps Mariniers af te leggen.

Afscheid

De Marinedagen zorgden op zaterdag voor een groots afscheid van de bemanning van Zr.Ms. Zeeland. Te midden van tienduizenden bezoekers voer het schip vanuit Den Helder richting het Caribisch gebied. Daar zet het zich de komende maanden in voor counterdrugsoperaties, kustwachttaken en eventueel humanitaire hulpverlening.

Zr.Ms. Tromp met publiek op de voorgrond.
Zr.Ms. Tromp (op de foto) kon net als Zr.Ms. Rotterdam en Zr.Ms. Karel Doorman rekenen op veel interesse.

Sail Den Helder

De Marinedagen vielen dit jaar samen met Sail Den Helder. Naast de moderne marineschepen lagen daarom ook Tall Ships uit verre continenten en schepen van het nationaal Varend Erfgoed in de haven. Ook aan dit evenement kwam vandaag een einde.