Operatie Luchtsteun: Wat was er te doen?

Tijdens de Luchtmachtdagen kregen bezoekers een indruk hoe de Koninklijke Luchtmacht een bijdrage levert aan vrede, vrijheid en veiligheid. De Luchtmachtdagen stonden in het teken van Operatie Luchtsteun, Internationale samenwerking en Goed nabuurschap.

Fotograaf op trapje.

Alles voor de beste foto!

Thema

Tijdens Operatie Luchtsteun draaide alles om steun vanuit de lucht bij nationale en internationale inzet. Vliegers, planners, technici, chauffeurs, artsen maar ook koks. Zij gaan door daar waar anderen stoppen. In Nederland en ook in het buitenland als het nodig is.

Nederland beschermen

De luchtmacht staat altijd klaar om Nederland te beschermen. Wist u bijvoorbeeld dat:

  • F-16’s altijd paraat staan om het luchtruim te beschermen (Quick Reaction Alert)?
  • F-16’s dijken in de gaten houden zodat Nederland ‘droge voeten’ houdt?
  • de luchtmacht samenwerkt met brandweer om bosbranden vroegtijdig te zien en te blussen? Dit doen ze met de Cougar of Chinook-helikopter.
  • de politie ondersteunt om voortvluchtige criminelen en drugslaboratoria op te sporen? De Apache-gevechtshelikopter doet dit met geavanceerde warmtesensoren en hypergevoelige camera’s.

Internationale samenwerking

Nederland is een volwaardig lid van de NAVO. De Koninklijke Luchtmacht wordt daarom wereldwijd ingezet. Wist u bijvoorbeeld dat:

  • de luchtmacht meehelpt inlichtingen te verzamelen voor de VN-missie in Mali?
  • Nederland samen met andere EU-landen de vluchtelingenstroom rond de Middellandse Zee in de gaten houden? De luchtmacht zet hiervoor personeel en materieel in.

Daarnaast voert de luchtmacht samen met andere landen momenteel missies uit boven het Midden-Oosten.