High fives verzamelen op Landmachtdagen

Met het puntje van zijn tong uit zijn mond, en een flinke hamer in de hand slaat de 4-jarige Jayden een spijker in een groot blok hout. Althans, hij doet een poging. De spijker gaat krom het blok in, maar soldaat der 2e klasse Dave vindt het goed genoeg. Juichend geeft hij de kleuter, in camouflage-outfit, een high five.

Kind neemt hindernisbaan met rubber banden. Militair geeft aanwijzingen.

Net als echte militairen zo snel mogelijk een hindernisbaan nemen.

Dave is een van de ruim 60 militairen van 41 Pantsergeniebataljon die vandaag, op de laatste dag van de Landmachtdagen, naar Rotterdam zijn gekomen. Op het terrein rond de Euromast vertelden zij over hun werk, materialen en voertuigen. Ook op 10 andere plaatsen in het land kregen bezoekers een kijkje in de wereld van een militair. 

Klauteren op een Fennek

Jayden, nog altijd met een trotse glimlach op zijn gezicht weet precies waar hij vandaag voor komt: “Soldaten en legerauto's.” En daaraan geen gebrek. Kinderen klauteren op een Fennek, eten krentenbolletjes op een Leopard 1-genietank en ook het CBRN-verkenningsvoertuig krijgt heel wat kinderhandjes te verduren. “Een militaire speeltuin”, lacht de vader van de 8-jarige Frank. “Prachtig toch dit? Kinderen vinden die enorme voertuigen geweldig.” 

Voor wie liever sportief bezig is, is een hindernisbaan aangelegd door de genisten. Zo snel mogelijk over houten planken heen, onder een net door en rap met de voetjes in alle autobanden stappen. Wie zich hier aan waagt, wacht uiteraard als beloning een high five van een militair.

Lichte brigade en de mariniers

Het is de eerste keer dat de militairen van 41 Pantsergeniebataljon, dat deel uitmaakt van 13 Lichte Brigade uit Oirschot, naar Rotterdam komen voor de Landmachtdagen. “In Brabant zijn we al wel bekend, we wilden nu graag meer naar het westen om hier te laten zien wat wij doen en kunnen”, zegt ritmeester Rob de Graaff. Omdat Rotterdam toch ook een beetje de stad van de mariniers is, zijn ook zij welkom om het publiek te vermaken. Met succes. Op hun klimmuur klauteren honderden kinderen omhoog. De beloning? Een high five natuurlijk.

3 jongetjes op een tank. Euromast op achtergrond.

Op een Leopard 1-genietank zitten? Geen probleem tijdens de Landmachtdagen.

Afsluiter

De publieksevenementen, zoals in Rotterdam, vormen de afsluiter van de Landmachtdagen. Maandag begonnen deze met een educatief programma. De eerste 4 dagen bezochten militairen basisscholen door het hele land. Vrijdag was het de beurt aan leerlingen van het voortgezet onderwijs en uit het middelbaar onderwijs. Zij gingen naar het Nationaal Militair Museum en het Materieellogistiek Commando Land waar zij militairen alles over hun werk konden vragen. 

150.000 bezoekers

Met de schoolbezoeken en publiekspresentaties informeerde de landmacht afgelopen week circa 150.000 belangstellenden over haar taken en het werk dat militairen doen.