Zonnetje maakt mensen warm voor landmacht

Met knikkende knieën stapt Richard de Ruiter (42) op ruim 40 meter hoogte over de balustrade van de Nieuwe Kerk. Het volgende moment zoeft hij naar beneden onder het toeziend oog van honderden mensen. Die zijn afgekomen op de luchtmobiele militairen die vanwege de Landmachtdagen op de Grote Markt in Delft zijn neergestreken.

Een klein meisje staat op het punt om van het stadhuis in Goes te tokkelen.

In Goes werd van het stadhuis aan de Grote Markt getokkeld.

Op de tweede dag van de Landmachtdagen trokken militairen het land in. Gisteren stond de jeugd centraal toen militairen honderden scholen bezochten. Vandaag maakte Nederland via 9 publieksevenementen kennis met militairen en hun werk bij de landmacht. In Delft was dankzij luchtmobiele collega’s van de Duitse Division Schnelle Kräfte zelfs het toenemende belang van internationale samenwerking tastbaar.

Richard die zojuist nog naar beneden tokkelde,  is een van de duizenden mensen die het zonnige weer benutten om langs te komen. “Ik wilde al een tijd zien wat er nou allemaal te doen is op zo’n dag. Dus ik heb de app gedownload en ga nu verschillende steden af. Zo nog even naar Breda.”

Overal aanzitten

Ook de oud-militairen Marjanne (35) en Jos (42) Sneijders genieten. Ze zijn met een vriendin en 5 kinderen vanuit Katwijk naar Delft gekomen. “We gingen wel naar familiedagen, maar dit wilden we wel eens zien. Het is een goede opzet: niet zo massaal en je mag overal aanzitten.” De daad bij het woord voegend demonstreert vader Jos dat hij als oud-groepscommandant antitank nog precies weet hoe het .50 zware machinegeweer werkt.

In uniform

Infanterist Roy heeft net een klein meisje via de touwbaan over de Delftse gracht geholpen. “Het is druk en de mensen zijn enthousiast en echt geïnteresseerd. Ze willen weten wat ik precies doe, hoe ik train en waar ik allemaal op uitzending ben geweest. Zonder uniform word je op straat niet zomaar meer aangesproken. Ook daarom is dit wel eens leuk.”

Utrecht

Mensen hebben veel interesse in ons werk, constateert ook mitrailleurschutter Niels de Graaf (19) in Utrecht. Hij vindt het belangrijk om over de taken van Defensie te vertellen. "Juist tegen de mensen die er niet veel van af weten, kunnen we vertellen dat we niet alleen in het buitenland actief zijn, maar ook bijdragen aan de veiligheid in Nederland."

Militairen staan bij een terras in het centrum van Breda.

Militairen in het centrum van Breda.

Takelwagen tussen de terassen

Iets verderop probeert de 8-jarige Bregje in opperste concentratie een pion bovenop een andere pion te zetten met een takelwagen. "Nu mag je de kraan omhoog doen", legt korporaal 1 Edwin Uiterwijk (32) uit aan het meisje in de cabinekooi. Het is een precisiewerkje. Het grote bergingsvoertuig met het kleine meisje staat midden tussen de terrassen in de domstad.  

Ook daar wandelen de belangstellenden gemoedelijk tussen de informatiestands van 43 Gemechaniseerde Brigade door. "Wil je deze legerrugtas ook even dragen?", vraagt een militair aan een voorbijlopende jongen. Tot grote hilariteit van zijn familie loopt hij meteen rood aan zodra de loodzware tas om zijn schouders hangt.