Rinkeldekinkel vanaf kamp Castor in Mali

“Ik krijg kippenvel van de warmte”, zegt radio-dj Jeroen van Inkel. “Het voelt alsof je op de barbecue ligt”, valt sidekick Martijn Zuurveen hem bij. In aanloop naar de Landmachtdagen is het Veronicaduo sinds 5 mei in Mali. De dj’s maken het programma Rinkeldekinkel vanuit hun mobiele radiostudio op kamp Castor in Gao.

Veronica-dj's in Mali.

Dj's Jeroen van Inkel en Martijn Zuurveen op Kamp Castor in Gao, Mali.

Op hun eerste dag in het Afrikaanse land tikt de thermometer maar liefst 61 graden Celsius aan. De dj’s worden desondanks voor hun eigen veiligheid voorzien van een scherfvest en een helm. Van Inkel bezoekt het Joint Support Detachment (logistiek detachement) en krijgt meteen een pallet vol wc-rollen mee voor de ‘in nood’ verkerende collega Zuurveen op het toilet.

Verzoek vanuit de Apache

Bij het helikopterdetachement bekijken ze de heli’s en marshallt Van Inkel zelfs een Apache binnen. “Echt heel apart zo’n enorm apparaat op een paar meter afstand langs je heen te voelen gaan”, geeft hij toe. Een dag later komt er zelfs een verzoekplaat vanuit de lucht. Een van de Apachevliegers vraagt om Thunderstruck van AC/DC. Dat doet hij voor zijn collega’s en de vorig jaar in Mali omgekomen vliegers kapitein René Zeetsen en eerste luitenant Ernst Mollinger.

Jeroen van Inkel op patrouille.

Veronica-dj Jeroen van Inkel op patrouille in Gao.

Op patrouille

Martijn en Jeroen gaan een dag later mee op patrouille door Gao. Op een sportveldje praten de patrouillerende militairen van Minusma met bewoners over de actuele veiligheidssituatie in de stad. “Dit is spannend en leerzaam om te zien hoe de bevolking hier leeft”, zegt Jeroen terwijl hij een balletje trapt met Malinese jongeren.

Ook tijdens de Landmachtdagen, dinsdag 10 mei en woensdag 11 mei, zenden de Veronica-diskjockeys live uit vanuit Mali. Dat doen ze van 07.00 tot 10.00 uur. Daarna keren ze terug naar Nederland.