Weblog: mountain leaders op expeditie Manaslu

Voorbereidingen tweede toppoging

Dinsdag 3 mei. De laatste klimmers zijn na de eerste, mislukte, toppoging terug op het basiskamp om lichamelijk en geestelijk op te laden. Tot onze ergernis is het ‘s ochtends als vanouds prachtig en ligt de Manaslu er vredig bij. Hadden we dan toch door moeten gaan …? ‘Gelukkig’ trekt de bewolking zich al samen boven de vallei en de berg. En het onweert zelfs voor het eerst. Geen twijfel meer over het besluit om de toppoging af te kappen. Onweer is wel het laatste waar je als klimmer op een berg door verrast wil worden met al dat metaal op je lichaam.

Wie: Ben Vlasman.

Wat: mountain leader Korps Mariniers, beklimt Manaslu (8.163 meter) in Himalayagebergte Nepal.

Een hartelijke ontvangst wacht door degenen die al in het basiskamp zijn. Want laten we eerlijk zijn, het is een prestatie van formaat om zo snel op deze hoogte te komen. Een ware teamprestatie. ’s Avonds is het gezellig in de eettent. Met de straalkachels aan wisselen we verhalen en beeldmateriaal uit. Ook worden de teams gedebrieft. De expeditieleider kijkt voorzichtig vooruit, maar de weerberichten zijn niet rooskleurig. Via Twitter lees ik dat onze Britse collega’s van de Daulaghiri-expeditie met hetzelfde probleem kampen. De weergoden zijn dit deel van de Himalaya niet gunstig gezind.

Nepalese verbindingsofficieren

Woensdag 4 mei. Uit het niets duiken onze Nepalese verbindingsofficieren (LNO’s) op in het basiskamp. Ze waren de weg kwijtgeraakt. Grappig, als onze eerste toppoging was geslaagd, waren ze de ‘mosterd na de maaltijd LNO’s’ geweest. Na een gezamenlijke lunch vertrekken ze weer naar Samangaon. Geen idee wat hun taak of rol is voor onze expeditie, maar het moet van de Nepalese overheid.

Aanpassen

De expeditieleider roept de teamleaders en Nima Tenji bij elkaar voor overleg over de laatste weerberichten. Wachten op ‘clear blue skies’ in deze tijd van het jaar op de Manaslu is niet echt kansrijk. We moeten ons aanpassen. Maar dat is een mountain leader van het Korps Mariniers natuurlijk op het lijf geschreven. De expeditieleider besluit de teams morgen in iets gewijzigde samenstelling omhoog te sturen voor de laatste voorbereidingen. Denk aan het aanleggen van de fixed lines naar kamp 4. Een aantal cruciale zaken zoals zuurstofcilinders moeten nog op de juiste plek komen en voeding moet worden aangevuld. Vanwege Dodenherdenking staan we na de avondmaaltijd stil bij hen die het leven lieten bij het uitvoeren van hun taak voor Nederland tijdens gewapende conflicten.

Baan vrij op Bevrijdingsdag

Donderdag 5 mei. Bevrijdingsdag. Niet dat wij er hier veel van merken. We hadden het voornemen er bij stil te staan, maar de nieuwe sneeuwval laat de Nederlandse vlag weinig fier wapperen. De expeditieleider besluit in overleg met de teamleaders, Nima Tenji en telefonisch met professor Karl Gabl uit Oostenrijk, om de teams weer omhoog te sturen. Vanaf 7.00 uur is het dus weer heel rustig en Bevrijdingsdag gaat geruisloos aan ons voorbij. Wat wij hoopten, bevestigen de teams in kamp 1. De wolken en sneeuw in het basiskamp reiken niet hoger dan 6.000 meter. De mannen boven zien de zon en kijken op de wolken neer. Dat komt overeen met de ervaring van Nima Tenji en de interpretatie van professor Gabl. Als het meezit kunnen de mannen komende week de route afmaken en de baan vrij maken voor het Summit team.

Groet,
luitenant-kolonel Ben Vlasman

 

Expeditie Manaslu

Een team mountain leaders van het Korps Mariniers vertrok zondag 3 april naar het Himalayagebergte in Nepal. Daar gaat het team de 8.163 meter hoge Manaslu beklimmen. Een expeditie die niet zonder gevaar is. Hiermee trainen de mariniers specifieke vaardigheden onder extreme omstandigheden en op extreme hoogte. Lees meer op www.roadmapml.nl.

Reactiemogelijkheid gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen.

Reacties

  • Na het lezen van een boek of 15 van Reinhold Messner (naar mijn mening de allergrootste ooit) heb ik enig idee wat jullie daar aan het doen zijn en wat een topprestatie het is. Ik wens jullie het allerbeste toe en met of zonder top is het veilig terug keren het belangrijkste.

    Van: Marc | 09-05-2016, 12:02

  • Mannen ik wens jullie het allerbeste daarboven, maak een vuist van je gezicht en gaan! Veiligheid boven alles en zet hem op!

    Van: jeremy | 06-05-2016, 20:08