Weblog: mountain leaders op expeditie Manaslu

Ontmantelen van de kampen

Het is dinsdag 10 mei. We hebben dan wel de top bereikt, maar daarmee is de expeditie nog niet succesvol afgerond. We hebben immers nog mens en materiaal op de berg.

Wie: Ben Vlasman.

Wat: mountain leader Korps Mariniers, beklimt Manaslu (8.163 meter) in Himalayagebergte Nepal.

Gisteravond hebben we een plan gemaakt om met een groot team vanaf het basiskamp de teams op de berg tegemoet te gaan. Zo helpen we mee met het ‘recoveren’ van het materiaal. Materiaal van kamp 2 (High Altitude Rescue Post) wordt naar de afdaalpositie tussen kamp 1 en 2 gebracht. Daar wordt het afgelaten met lijnen (nogal een stijl stuk ijsklimmen!) en opgepakt door het recovery team. Ook in kamp 1 liggen spullen. Dus alle hens aan dek is nodig vandaag.

’s Morgens vroeg om 5 uur vertrekt het recovery team vanuit het basiskamp naar kamp 1 en 2. Het team wil materiaal ophalen bij kamp 1 en door naar de onderzijde van de afdaalpositie in de Serac zone van kamp 2. Ondertussen beginnen we in het basiskamp met het inpakken van materiaal voor de terugweg en bereiden we de ontvangst van het Summit team voor. Want we willen op gepaste wijze stilstaan bij onze unieke prestatie.

Dat doen we met een borrel aan een zelfgemaakte ijsbar. Om de ijsbar hebben we alle vlaggen van deelnemers geplaatst. Onze cameraman legt met zijn drone vanuit de lucht alles vast.

Iedereen terug in het basiskamp

Rond 1 uur is het dan zover. Het Summit team en een deel van het recovery team keert onder luid gejuich van de rest terug in het basiskamp. Na het afhangen van de zware uitrusting bij de voorraadtent gaat iedereen naar de ijsbar. Daar worden de eerste verhalen uitgewisseld onder het genot van een aantal typisch Nederlandse lekkernijen: rookworst, kaas, borrelnoten, drop en uiteraard een koele pint!

De middag en vroege avond worden besteed aan inleveren van materiaal en onderhouden en drogen van persoonlijke uitrusting. Met Nima Tenji (de sherpaleider, red.) maken we plannen voor de terugkeer. Intussen genieten de mannen die terugkeren van de berg waarschijnlijk voor de laatste keer van de High Altitude Shower. Met complimenten van de Nepalese koks!

Afbreken van het basiskamp

Woensdag 11 mei. Iedereen heeft goed uit kunnen slapen. Deze dag staat in het teken van onderhoud aan persoonlijke uitrusting en de start van de ontmanteling van het basiskamp. Wat we een dikke maand geleden in 2 dagen hebben opgebouwd wordt in omgekeerde volgorde afgebroken en ingepakt. De porters gaan al naar beneden met materiaal en uitrusting dat niet meer nodig is. Met name Monis, een van de keuken‘jongens’ is onvoorstelbaar sterk. Hij weegt iets meer dan 50 kilo en draagt met regelmaat zijn eigen lichaamsgewicht. Door hem is ons duidelijk geworden dat de baan van porter en keukenhulp voor de sherpa een opstap is naar een betere baan. Ook onze sherpa’s deden zijn werk voordat ze als sherpa/gids-in-opleiding meegingen de bergen op. Monis zal in ieder geval qua kracht en uithoudingsvermogen geen problemen hebben.

Naar beneden

Donderdag 12 mei. De vertrekdag naar beneden. Toch een raar gevoel om de plek te verlaten waar we meer dan een maand gebivakkeerd hebben. Zelfs op oefeningen zijn we over het algemeen niet zo lang op 1 plek in een tent. In de ochtend wordt alles in rap tempo neergehaald en zo ingepakt dat de porters uit Samangaon het in gelijke gewichten naar beneden kunnen brengen.

Rond half 9 vertrekken de teams naar beneden. En we zien een bond gezelschap van dorpelingen, jong en oud, naar boven komen om de bulkuitrusting naar beneden te dragen.

Regen

We weten inmiddels wel hoe het weer zich ontwikkelt in de loop van de dag: ‘s ochtends zon en rond het middaguur sneeuw. Maar dat is in het dal iets anders: regen. In de loop van de middag, als de dorpelingen hun lading binnenbrengen op het binnenplein van de Lodge waar we verblijven, begint het te regenen. En niet te flauw! De dorpelingen kan het niets schelen. Ze wachten tot hun lading is gewogen waarnaar ze betaald krijgen en gaan dan naar huis. Wat een sterk volk. Respect!

Vrijdag 13 mei. In Samangaon besteden we de hele dag aan onderhoud aan onze  kampuitrusting. Vooral aan de tenten die in en om de Lodge uithangen om te drogen. Daarna worden ze ingepakt in grote blauwe transportzakken.

De sherpa’s pakken de kampuitrusting zo in dat de lastdieren goed gebalanceerd beladen kunnen worden. Sommigen besteden de resttijd aan contact met thuis. Anderen wandelen door het dorp en dan meestal naar de Gumba, het lokale boeddhistische klooster op de top van de heuvel. Verder wordt alles klaar gemaakt voor de trek terug.

30 kilometer per dag

Met Nima Tenji is afgesproken dat we in 3 dagen gaan teruglopen. Dat wordt een aardige tippel, want dat betekent 30 kilometer per dag! Wel spreken we kortere lunchpauzes af. Die namen op de heenweg gemiddeld 2 uur in beslag omdat onze koks een complete maaltijd bereidden. Dat wordt nu een kop soep en een snelle snack.  

Groet,
luitenant-kolonel Ben Vlasman

 

Een team mountain leaders van het Korps Mariniers vertrok zondag 3 april naar het Himalayagebergte in Nepal. Daar beklom het team de 8.163 meter hoge Manaslu. Een expeditie die niet zonder gevaar was. Hiermee trainden de mariniers specifieke vaardigheden onder extreme omstandigheden en op extreme hoogte.

Reactiemogelijkheid gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen.

Reacties

  • vanavond de docu gezien, wat een prestatie, moed en doorzettingsvermogen.....van de mannen ( Dick, je bent een kanjer ) naar de top!
    Maar ook een prestatie van de rest, want zonder hen is de top niet mogelijk!

    Van: Elly | 14-07-2016, 00:13

  • Super gedaan! Dit moet een 'once in a lifetime' ervaring zijn.
    Veilige thuiskomst gewenst!

    Van: Gert Pennekamp | 17-05-2016, 13:30