Weblog: mountain leaders op expeditie Manaslu

Het inrichten van het basiskamp

Vrijdag 15 april is het team sterk begonnen aan de trek naar het basiskamp op 4.800 meter hoogte. We hebben besloten vroeg te vertrekken omdat ook deze dag er een flinke karavaan aan lokale sherpa’s en lastdieren dezelfde route naar het basiskamp volgen. Daarnaast willen we voor de inmiddels bekende weersomslag in de middag, haast maken met het opbouwen van het basiskamp. De bedoeling is wel dat iedereen een onderkomen heeft voor de nacht.

Wie: Ben Vlasman.

Wat: mountain leader Korps Mariniers, beklimt Manaslu (8.163 meter) in Himalayagebergte Nepal.

Het weer zit mee en we kunnen de hele dag werken aan het basiskamp. De combinatie van de hoogte, zon en toch een aardige krachtsinspanning leidt ertoe dat iedereen wel iets voelt in zijn hoofd. Met veel drinken en rust nemen is het basiskamp grotendeels tegen het vallen van de avond gereed en kan iedereen goed slapen.

2 mannen blijven nog in het dal om te herstellen van een buikvirus.

Goede planning

Het basiskamp neemt met onze 26 deelnemers, 6 sherpa’s en een kookploeg aardig wat ruimte in op de berg. Het is dus aardig passen en meten om alle tenten en faciliteiten weg te zetten. Voor zo’n groep, 6 weken aan eten en faciliteiten als toiletten op te zetten, vergt nogal wat materiaal. Dat wordt ons nu dan ook meer dan duidelijk op dit kleine stukje Manaslu. Maar zoals we bij de mariniers gewend zijn is een goede planning, duidelijke afspraken en discipline de sleutel om zo’n basiskamp te draaien.

Zaterdag 16 april en het basiskamp wordt afgebouwd. Een van de 2 achterblijvers in  het dal voegt zich in de loop van de ochtend bij het team. De laatste moet nog verder herstellen van zijn ziekte.

De groep mariniers poseert voor de foto

Mountain leader Korps Mariniers.

Verder acclimatiseren

Met een goede team effort is het kamp nagenoeg afgebouwd. De komende dagen worden gebruikt voor verdere acclimatisatie en het doornemen van een aantal praktijklessen op de gletsjer. Samen met de sherpa’s wordt alle uitrusting gecontroleerd. Tijdens het transport blijken tassen en tonnen opengemaakt te zijn om gewicht te verdelen. Voor de dragers begrijpelijk, voor ons zaak om alles weer in de juiste volgorde te krijgen aangezien dat onderdeel uitmaakt van het aanvalsplan van de berg. Wat moet waar en in welke hoeveelheid moet komen te liggen in de verschillende kampen op de berg.

Zondag 17 april geeft ons toch weer een duidelijk signaal dat het acclimatiseren tijd nodig heeft. Een teamlid dat al op het basiskamp was heeft blijvende verschijnselen van hoogteziekte. Hij wordt in overleg met de expeditieleider en zijn teamleider naar het tussenbivak gebracht waar hij de nacht doorbrengt met zijn buddy. Ons laatste teamlid dat nog in het dal herstelt van een flinke buikvirus, is aan de beterende hand sluit morgen aan bij het tussenkamp.

Perfecte kamp

Het basiskamp zelf wordt nog verder geperfectioneerd en dat zal wel zo door blijven gaan tot we weer naar beneden gaan, ons kennende! De bulkvoorraden in de tonnen worden verder geïnventariseerd en vergeleken met de oorspronkelijke inhoud. Een grote reorganisatie is nodig en daar nemen de teams dan ook de tijd voor.

We krijgen in het kamp voor het eerst bezoek van trekkers die de Manaslu ronde lopen. Een Nederlandse dame en haar sherpa’s gevolgd door een groepje Zwitsers. Daar zit een vrouwelijk gids die ons nog herkent van de retentietraining vanuit de Tierberglihutte vorige zomer! Hoe klein is de wereld.

Maandag 18 april en er staat iets unieks op het programma, de koks hebben water gekookt en bieden dat in emmers aan. Ieder krijgt zijn beurt om met een emmertje naar een van de wastenten te gaan en zich daar lekker te soppen. Dat is een genot na alweer een paar weken op pad te zijn. De meesten van ons hadden dit niet verwacht, dus veel lachende gezichten.

Sneeuw

Eindelijk hebben we het team compleet. Onze 2 laatste teamleden die hersteld zijn van verschillende ziektes komen met hun teamleader naar het kamp.
De middag laat al snel ook de keerzijde van hoogte in de Himalaya zien en we moeten vanaf 17.00  uur allemaal aan de bak om alle tenten sneeuwvrij te houden gedurende de nacht. Het is ook aan de frisse kant, rond de 10 graden onder nul maar de spullen die we bij ons hebben werken goed.

Het altaar voor de Puja's.

Het altaar voor de Puja.

Dinsdag 19 april in de vroege ochtend en met fantastisch weer wordt het door ons uitgegraven altaar ingericht. Dat doen de Lama en de sherpa’s voor de Puja. Een indrukwekkend en kleurig ceremonieel wat een kleine 2 uur in beslag neemt. Vanaf het altaar lopen nu in alle windrichtingen de door de Lama gezegende gebedsvlaggen.

Groen licht

De teams hebben de laatste herschikkingen gedaan met de voorraden, nog wat lessen doorgenomen en hun plan voor morgen afgestemd met de expeditieleider. Na de Puja staan de lichten op groen voor de beklimming gezien vanuit de boeddhacultuur. Morgen gaan de teams met de eerste voorraden en lijnen naar kamp 1 op 5.600 meter.

groet,

luitenant-kolonel Ben Vlasman

Expeditie Manaslu

Een team mountain leaders van het Korps Mariniers vertrok zondag 3 april naar het Himalayagebergte in Nepal. Daar gaat het team de 8.163 meter hoge Manaslu beklimmen. Een expeditie die niet zonder gevaar is. Hiermee trainen de mariniers specifieke vaardigheden onder extreme omstandigheden en op extreme hoogte.

Reactiemogelijkheid gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen.

Reacties

 • Mooie verhalen Ben. Weer een avontuur rijker! Groeten aan de rest.

  Van: Harro | 26-04-2016, 10:23

 • Veel succes,
  ik probeer de weblog te volgen, hopelijk gaat alles goed,
  willem r

  Van: willem riezebos | 24-04-2016, 16:50

 • Mooie reportage Ben.
  En mooie foto.s. Top !

  Van: Corry Vlasman. | 23-04-2016, 14:03

 • Mooie foto's en heel veel succes gewenst.

  Van: Gerard teeuwen | 22-04-2016, 11:23

 • Ziet er goed uit mannen

  Van: Rob Schakel | 21-04-2016, 19:24