Weblog: mountain leaders op expeditie Manaslu

De eerste toppoging

Zondag 1 mei. Dag van de Arbeid. En dat is volledig van toepassing voor de teams die op de Manaslu aan het werk zijn. Het Summit team en de sherpa’s vechten zich door diepe sneeuw naar kamp 3: een slijtageslag voor alle 12 klimmers. Ze bereiken de positie laat in de middag en zetten het kamp  op om hier wat te herstellen als voorbereiding op de komende nacht. Dit door te slapen met de zuurstofcilinders op de laagste stand. Het weerbericht zag er goed uit maar veranderde helaas sneller dan voorspeld, iets wat ons al de gehele expeditie achtervolgt. De planning is dat om 22.00 uur de sherpa’s vooruitgaan om de staande lijnen naar kamp 4 in te richten. Het Summit team volgt dan een uur later.

Wie: Ben Vlasman.

Wat: mountain leader Korps Mariniers, beklimt Manaslu (8.163 meter) in Himalayagebergte Nepal.

Maandag 2 mei. Bij het opkomen van de zon wordt al vrij snel duidelijk dat het Summit team niet de verwachte voortgang maakt. Het lijkt of ze regelmatig stilstaan en de gestelde aankomsttijd van 8.00 uur op kamp 4 wordt niet gehaald. Toch is Nima Tenji (leider sherpa’s red.) hoopvol dat de Summit (top red.) die dag gehaald kan worden. Ook de leider van het Summit team klinkt sterk en positief. Vanaf deze plek is nagenoeg de hele route vanaf het basiskamp tot net onder kamp 4 te zien. Nadat Nima Tenji aangeeft dat hij op kamp 4 is aangekomen, ontstaat er een lichte euforie op het basiskamp.

Een gemummificeerd lichaam?

Het blijkt misplaatst want door de kijker zien we dat het gehele team nog ruim 300 meter onder kamp 4 zit. De voortgang gaat bijzonder langzaam. Later horen we dat er niet genoeg staande lijnen zijn meegenomen. Daardoor moet de Summit-lijn iedere keer weer losgemaakt worden en meegenomen. Dat vertraagd natuurlijk enorm. Dit komt door de versnelde toppoging en het nog niet volledig ingericht hebben van de berg. Maar het basiskamp geloofde de informatie van Nima Tenji in eerste instantie ook omdat net onder kamp 4 ‘iets’ gekleurds was te zien. De gedachte was dat het om achtergelaten uitrusting van het Summit team ging, maar dat kan dus niet. Wat dan wel? Het kunnen de restanten zijn van eerdere expedities: een tent, een rugzak, of… een gemummificeerd lichaam. Dat dit kan hebben we gezien tijdens de presentaties van Jan de Lindt, de 1e Nederlander op Manaslu, en Katja Staartjes. Het zijn de getuigen van het feit dat deze berg zich niet zomaar laat bedwingen.

Moeilijk besluit: omdraaien

De expeditieleider neemt een moeilijk maar afgewogen besluit. De sherpa’s en het Summit team op 7.200 meter krijgen de opdracht om te draaien en terug te keren naar kamp 2. Het aankomende slechte weer en de te trage vooruitgang zijn de belangrijkste motivatie. Vast komen te zitten op die extreme hoogte met deze weersverwachtingen leidde in het verleden tot ernstige bevriezingen en doden. Daar kiezen wij niet voor. De sherpa’s zijn sterk en lopen door tot het basiskamp waar ze rond 18.00 uur aankomen. Sommigen wankelen en struikelen van vermoeidheid, maar ze zijn er. Ons Summit team overnacht in kamp 2 om de dag erna naar het basiskamp terug te keren met de klimmers van de ondersteuningteams.

Groet,
luitenant-kolonel Ben Vlasman

Expeditie Manaslu

Een team mountain leaders van het Korps Mariniers vertrok zondag 3 april naar het Himalayagebergte in Nepal. Daar gaat het team de 8.163 meter hoge Manaslu beklimmen. Een expeditie die niet zonder gevaar is. Hiermee trainen de mariniers specifieke vaardigheden onder extreme omstandigheden en op extreme hoogte. Lees meer op www.roadmapml.nl.