Opleidingsbaret voor nieuwe mariniers

34 aspirant-mariniers mochten vandaag in Rotterdam de opleidingsbaret opzetten. Een mijlpaal voor de lichting die het 1e deel van de Elementaire Militaire Vorming succesvol afrondde. En een stap op weg naar de felbegeerde mariniersbaret. Als dat tenminste niet te hoog blijkt gegrepen, want marinier worden is echt niet voor iedereen weggelegd

Vergroot afbeelding Marinier zet zijn opleidingsbaret op.
De zeer verdiende opleidingsbaret.

Het was bikkelen de afgelopen maanden. Da’s natuurlijk niets nieuws onder de zon voor mariniers-in-opleiding, maar dit keer was alles anders. Door het coronavirus moesten de cursisten namelijk ook individueel aan de bak, met trainingsschema’s en digitale lessen. Voor mariniers, voor wie ‘samen’ het credo is, vroeg dat de nodige discipline. “En die toonden jullie ook”, complimenteerde staatssecretaris Barbara Visser hen. “Jullie loodsten jezelf door deze opleiding én een lockdown. Daar heb ik respect voor. Mannen ga zo door, want in de vervolgopleiding wachten nieuwe uitdagingen.”

Send in the marines

Visser blikte nog verder vooruit. “Als jullie eenmaal toegetreden zijn tot het Korps, dan komen er momenten dat jullie hulp wordt gevraagd. Als er een crisis is en het kabinet roept “send in the marines”. En dat jullie gehoor geven. “Ik ben er trots op dat Defensie een beroep op jullie kan doen.”

Zwarte duivels

De staatssecretaris verhaalde ook over de bijzondere locatie van de baretuitreiking: de Maasbruggen. Hier werd in de meidagen van 1940 gevochten. De Duitsers wilden deze strategische plek in handen krijgen om door te stoten naar Den Haag. Maar de mariniers, gelegerd in Rotterdam, wisten de opmars te stoppen. De gevechtsacties dwongen diep respect af. De vijand sprak met ontzag over die schwarzen Teufel, de zwarte duivels. Een bijnaam vanwege hun donkere uniformen en zwartgeverfde gezichten, maar ook door hun standvastigheid en moed.

Visser: “Rotterdam was trots op haar mariniers. De warme band tussen het Korps en deze stad wordt tot op de dag van vandaag gekoesterd. Aan jullie de mooie taak om die band sterk te houden. Om de korpstradities voort te zetten. Te zorgen dat Nederland trots op jullie is… en de vijand jullie als de duivel ziet.”