VeVa-leerlingen oefenen mee met genezeriken

Een groep leerlingen van de opleiding Veiligheid & Vakmanschap nam deze week een kijkje achter de geneeskundige Defensieschermen. Ze mochten zelfs meedoen aan een spectaculaire training van de genezeriken.

De Boxer-ambulance rijdt in het zand

De Boxer-ambulance (juni 2014)

Dat ook militair verpleegkundigen hun werk doen onder moeilijke omstandigheden maakte oefening Medic Endeavour wel duidelijk. Zo zagen de studenten hoe militairen van 43 geneeskundige compagnie uit Havelte 2 gewonde collega’s redden. Die zaten vast op de 18e verdieping van de zendmast in het Drentse Hoogersmilde. De lift was ‘uiteraard’ kapot, dus dat betekende traplopen en abseilen. Hospikken droegen de gewonden uiteindelijk naar beneden, waar gepantserde Boxer-ambulances klaar stonden.

Indrukwekkend

De geneeskundige compagnie beoefende diverse scenario’s op verschillende plaatsen in Drenthe. De VeVa-studenten speelden onder meer slachtoffer, bewaakten wegen en liepen wacht. Voor de meeste jongelui betekent Medic Endeavour een bevestiging van hun keuze voor de opleiding. “Het was een indrukwekkende week. Bedankt voor de blik in de keuken van ons toekomstige vak”, zegt Marcel Mulder. Mandy Valkema vond de oefening erg motiverend. “Nu weet je echt weer waarvoor je bezig bent.” En Harma vertelt dat haar twijfels over Defensie weg zijn.

VeVa-opleiding

De mbo-opleiding Veiligheid & Vakmanschap bereidt jongeren voor op een baan bij Defensie. Het is een prima opstap voor een baan als soldaat, matroos, marinier, korporaal of onderofficier. De lessen worden afgewisseld met praktijkweken bij een Defensieonderdeel. VeVa kent 9 verschillende vakrichtingen en duurt afhankelijk van het niveau 1,5 tot 4 jaar.