Viersterrenbezoek voor VeVa-leerlingen

Generaal voor de klas? Nee, dat kan anders, dachten ze op de defensiegerichte opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) op ROC Landstede. Dus kreeg Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Tom Middendorp een actief middagje in Harderwijk. Op patrouille, sleutelend onder de auto of als helpende hand aan de brancard.

VeVa-leerlingen in het veld met generaal Middendorp.

VeVa-leerlingen oefenen het grondoptreden in het bijzijn van generaal Middendorp.

"Übervet", vindt Tjerk van Eckeveld het bezoek van de 4-sterrengeneraal. Straks is de eerstejaarsleerling Grondoptreden misschien infanterist, maar voor hem kan het vandaag al niet meer stuk. "Ik heb het pak eigenlijk nog niet verdiend, maar ik ben heel trots dat ik het mag dragen. En nu zeker."

Strak schema

In een patrouille met leerlingen loopt Middendorp de verschillende VeVa-opleidingen van Landstede af. Bij Bedrijfsautotechniek moet hij snel een storing aan een terreinvoertuig verhelpen én een band verwisselen. Maar hij moet zich ook aan het strakke schema houden, weet Ralph Bultman. "Kom op generaal, we moeten door", spoort de groepscommandant-voor-een-dag ’s lands hoogste militair aan.

'Gouden formule'

Na de monteurs-in-spé moet de CDS zich immers ook nog laten bijpraten door de leerlingen in de richting zorg. Zij vormen de militaire verzorgenden en verpleegkundigen van de toekomst. Middendorp ziet het VeVa-traject als een 'gouden formule'. "Ik wist toen ik in dienst ging amper waarvoor ik koos. Jullie weten dat wel."

Rugzak

"Jullie leren hier meer dan alleen een vak. Denk ook aan verantwoordelijkheid nemen, werken in een team. Jullie laten het kopje niet hangen als het een keer tegen zit", vertelt de generaal. "Die rugzak is een enorme meerwaarde, zelfs wanneer je uiteindelijk kiest voor het bedrijfsleven in plaats van voor Defensie."

Generaal Middendorp met VeVa-leering onder een terreinvoertuig.

Generaal Middendorp en een VeVa-leerling verhelpen een storing aan een terreinvoertuig.

Munt

"Dit zijn de opleidingen waar we nauwelijks reclame voor hoeven te maken. Dat komt door jullie enthousiasme", complimenteert Middendorp de leerlingen. Voor Ralph heeft de CDS nog een bijzonder bedankje: hij ontvangt een zogeheten Commanders Coin voor zijn strakke aansturing gedurende de dag. "Straks wil ik mijn baret halen bij het Korps Mariniers", glundert Ralph. "En misschien daarna de opleiding in om officier te worden." Maar zijn eerste dag in dienst van de CDS is er een om nooit meer te vergeten.

Zie ook