Hoogste militair spreekt geslaagden toe

“31 jaar geleden stond ik net als jullie met een diploma in mijn hand. Ik koos voor een baan in het veiligheidsdomein. Net als jullie.” 40 studenten van de hbo-opleiding Integrale Veiligheid werden vandaag bij hun diploma-uitreiking toegesproken door Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp.

Hij benadrukt regelmatig het belang van het investeren in de toekomst van veiligheid. “Alle verschillende inzetten op andere stukken van het veiligheidsdomein vullen elkaar aan. Het zijn allemaal stukjes van 1 grote veiligheidspuzzel. Een puzzel die zowel nationale als internationale stukjes kent, die in toenemende mate met elkaar verweven zijn. Daarom ben ik verheugd dat deze studenten hebben gekozen voor een studie die de verschillende aspecten van veiligheid verbindt.”

Combineren kennis

Studenten Integrale Veiligheid van Avans Hogeschool leren om complexe veiligheidsproblemen aan te pakken. Ze combineren juridische, economische, psychologische en bestuurskundige kennis om te zorgen dat mensen veilig kunnen wonen en werken. De geslaagden gaan bijvoorbeeld aan de slag als veiligheidsadviseur. Daarbij krijgen ze te maken met Defensie en sommigen gaan er zelfs werken.

Sluitend defensief ecosysteem

Middendorp: “De wereld is tegenwoordig een systeem dat zich voortdurend hervormt. Het is geen web meer dat we kunnen weven en beheersen. Het is een systeem waarin we continue zowel anderen beïnvloeden als worden beïnvloed door anderen. We moeten beseffen dat ook wij actoren zijn in dit enorme ecosysteem. Dat we met onze bondgenoten en partners een sluitend defensief ecosysteem moeten opbouwen en onderhouden. Dat doen wij met onze buitenlandse partners én onze partners in Nederland. Dagelijks werken politie, brandweer, gemeente, Defensie en vele anderen zij-aan-zij aan een veilig Nederland.”

Buitengewone eer

Ron Tenge is directeur van de Academie voor Veiligheid en Bestuur bij Avans. “De aanwezigheid van generaal Middendorp is een buitengewone eer. Hij is verantwoordelijk voor alle militaire operaties van de krijgsmacht en adviseert de minister over het Defensiebeleid. Daarmee is hij een van de belangrijkste mensen binnen het vakgebied.”