Korps Commandotroepen viert 75-jarig bestaan (video)

Even weer ‘commandolucht’ opsnuiven en sterke verhalen uitwisselen met de maten. Afgelopen zaterdag kwamen 3.000 (oud-)commando’s in Roosendaal bij elkaar om het 75-jarige bestaan van het Korps Commandotroepen (KCT) te vieren.

Commando's defileren.

Oud-commando's defileren door het centrum van Roosendaal.

Het was absoluut geen ‘commandoweer’. In de volle zon marcheerden de reünisten en de huidige commando’s door het centrum van het Brabantse Roosendaal. Na het door Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Leo Beulen afgenomen defilé liep het gezelschap naar de KCT-thuisbasis; de Engelbrecht van Nassaukazerne. Daar genoten de oud-militairen vooral van het weerzien met de ‘brothers in arms’ met wie zij in de diensttijd lief en leed deelden. Oud-sportinstructeur Jos Antens was blij verrast dat zijn records op hindernisbaan Hollandia en touwbaan Bloemendaal na 25 jaar nog niet zijn verbeterd.

De voormalig groene baretten bekeken ook nieuw Defensiematerieel. Onder meer het voor operaties in moeilijk terrein ontworpen voertuig Vector was te zien. Ook de zogenoemde autonome valschermen en de razendsnelle boot Rigid Hull Inflatable Commando Craft (RHICC) en diverse helikopters oogstten veel bewondering.

Video: portretten van (oud-)commando's

Geschiedenis KCT

Al sinds de oprichting worden commando’s geselecteerd en opgeleid naar de Korpswaarden: moed, beleid, trouw, eer en trots. Op 22 maart 1942 begonnen 48 Nederlanders, voornamelijk afkomstig van de Prinses Irene Brigade, aan de commando-opleiding in het Schotse Achnacarry. 25 van hen volbrachten de opleiding en ontvingen de groene baret. Zij vormden gezamenlijk “No. 2 (Dutch) Troop”, het fundament van het huidige KCT. Ruim 7.000 groene baretten zijn sindsdien uitgereikt. In maart vorig jaar  ontving  het KCT als eenheid de Militaire Willems-Orde voor haar verdiensten tijdens de International Security Assistance Force (ISAF) missie in Afghanistan.