'Tot ziens in Den Haag'

“We zien elkaar over 2 jaar in Den Haag!”. Met die woorden sloot de Britse prins Harry vandaag de 4e editie van de Invictus Games af. 500 lichamelijk en geestelijk gewonde militairen hebben een week lang met elkaar gesport op het Olympisch Park in Sydney, Australië. Onder hen 23 deelnemers uit Nederland, die uitkwamen op 11 sportonderdelen. In 2020 zijn de Invictus Games in Den Haag.

De kus van Megan aan aanvoerder Jelle van der Steen.
De kus van Megan aan aanvoerder Jelle van der Steen.

Niet alleen de prins sprak de duizenden toeschouwers in de Qudos Arena toe, ook zijn echtgenote Meghan nam het woord. “Het is een geweldige eer om bij de Invictus Games aanwezig te zijn geweest en mijn man bij zijn reis te hebben ondersteund”, zei ze onder luid gejuich.

Vanmiddag had de gravin van Sussex zich nog door de aanvoerder van het Nederlands rosltoelbasketbalteam, Jelle van der Steen, laten verleiden tot een kus. Die foto gaat inmiddels de hele wereld over. “Weergaloos”. Zo omschreef Van der Steen deze Invictus Games en niet alleen vanwege 'de kus'. Hij kon een gouden – tennis met Ronald van Dort – en zilveren medaille bijschrijven op zijn conto.

In de stress

Maar als vaker gezegd: daar gaat het niet om bij de Invictus Games. “Deelnemen alleen al in zo'n ver land was voor mij al een hele stap”, bekende Joyce van den Waardenburg. “Dat ik dan ook nog medailles win met kogelstoten en discuswerpen is een plus. Dat oud-voetballer en ambassadeur van de Invictus Games David Beckham mij de medaille omhing was natuurlijk helemaal super.”

Ook Edwin Vermetten mag zichzelf op de borst kloppen. De medailles zullen hem zeker minder waard zijn dan de speciale vermelding die hij vanavond kreeg. Tijdens een tenniswedstrijd hielp hij zijn dubbelpartner Paul Guest toen de Brit in de stress schoot door een overvliegende helikopter.

Ronald van Dort slaat bijna over de kop.
Ronald van Dort slaat bijna over de kop tijdens de finale van het rolstoelbasketbaltoernooi.

Haar

De Nederlandse ploeg mocht vandaag wederom optreden in de apotheose van de spelen, de finale rolstoelbasketbal. Na een vermakelijke halve finale tegen Nieuw-Zeeland (26-13), bleek De VS net als vorig jaar een maatje te groot voor de ploeg van aanvoerder Van der Steen. “We hadden kansen en die moet je in zo’n wedstrijd benutten”, was zijn oordeel.

De boogschutters misten het podium op een haar na. In de halve finale waren ze kansloos tegen topland Italië, maar in de strijd om het brons waren er toch mogelijkheden tegen het Verenigd Koninkrijk. De harde wind, in combinatie met materiaalpech bij Bart van der Burg, gooiden roet in het eten. “Jammer, maar we hebben heel goed gepresteerd”, vond Wouter Bakker, die persoonlijk een verdienstelijke 8e plek bereikte. “Vergeet niet, we strijden hier tegen mondiale toppers”, stelde aanvoerder Jacco Dudink.

Prins Harry feliciteert Jeffrey Vroegop.
Prins Harry feliciteert Jeffrey Vroegop met zijn zilveren medaille bij het rolstoelbasketbal.

Kippenvel

In de laatste dagen was er flink succes op de atletiekbaan. Annelies Homma liep het hele veld weg op de 1500 meter en zou ook bij de mannen in de medailles zijn gevallen met haar 5.20.35. Het meeste kippenvel kreeg de Nederlandse equipe echter bij de 100 meter van oud-marinier Alexander Lamp. 2 jaar geleden kon hij, getroffen door Multiple Sclerose, nauwelijks  lopen. Op wilskracht en met hulp van een fysiotherapeut heeft hij zich naar de Invictus Games toegewerkt. Hij wilde nu per se nog een keer in zijn leven de 100 meter hardlopen en liet daarvoor een medaillekans bij het boogschieten lopen. Het werd een bijzonder ‘fisherman’s-friend-moment' op de atletiekbaan van Sydney Olympic Park. “Het is het allemaal waard geweest”, sprak hij na afloop.

De Medailles

Goud:

Annelies Homma, atletiek, 1500 meter

Jelle van der Steen/Ronald van Dort, rolstoeltennis

Zilver:

Edwin Vermetten, rolstoeltennis

Stephanie Verhoef, zwemmen 50 meter schoolslag en wielrennen (tijdrit)

Ronald van Dort, zwemmen 50 meter schoolslag

Joyce van den Waardenburg, kogelstoten

Luuk Veltink, indoorroeien (4 minuten) en atletiek, 1500 meter

Ploeg rolstoelbasketbal (Jelle van der Steen, Marc van de Kuilen, Jeffrey Vroegop, Ronald van Dort, Jeroen Lunsingh, Jacco Dudink, Edwin Vermetten en Alina Zoet)

Brons:

Edwin de Wolf, wielrennen (tijdrit en criterium)

Joyce van den Waardenburg atletiek, discuswerpen

Zeilen (Marc van de Kuilen, Luuk Veltink, Jeroen Lunsing, Edwin Vermetten)