Oranje terug van “super” Invictus Games (video)

"Goed? Het was super", zei chef d'equipe majoor Pieter van de Peet over de prestaties van de Nederlandse ploeg. "De 26 medailles zijn natuurlijk allemaal prachtig, maar alle 29 deelnemers hebben het beste van zichzelf laten zien. In en op het veld."

sport wordt geinterviewd door NOS-reporter

Daniël Knegt en piloot Koen de Leeuw op Schiphol in gesprek met de NOS.

De 3e editie van de Invictus Games in Toronto kreeg zaterdagmiddag het slotakkoord dat het verdiende. De rolstoelbasketbalploeg wist het tot de finale te schoppen tegen, niet onverwacht, de Verenigde Staten. Waar in de voorronde de Amerikanen toch vrij gemakkelijk hadden gewonnen, bleef oranje nu tot 20 seconden voor tijd bij. Het werd uiteindelijk 55-51. Topscorer Marc van de Kuilen: "We hebben zo sterk gespeeld. Iedereen hield zich aan zijn taak en we konden de Amerikanen soms met de rug tegen de muur zetten. Echt een topwedstrijd."

Nederlands zwembad

Een van de basketballers, Ronald van Dort, had nota bene daags voor de basketbalfinale 3 gouden medailles bij elkaar gezwommen. Het zwembad was een beetje van Nederland. Gert van 't Oever (4x goud), Daniel Knegt (2x goud, 1x brons), Rick Torenstra (3x brons) en de estafetteploeg (brons) mochten zich melden voor het erepodium.

juicende rolstoelbasketballers voor tribune met fans

Blije rolstoelbasketballers voor de tribune met juichende fans na de wedstrijd tegen Canada.

Hulp in herstelproces

Zaterdagavond sloot initiatiefnemer prins Harry of Wales de Invictus Games af tijdens een show met onder andere Bruce Springsteen. "Maar voor ons is het geen afsluiting. We gaan werken aan de volgende editie, volgend jaar oktober in Sydney", aldus Van de Peet.

"Het is voor veel deelnemers heel belangrijk om dit te hebben meegemaakt. Sommigen hebben pas net gezien hoe sport hen kan helpen in hun proces naar herstel. Je zou alle veteranen met zichtbare en onzichtbare verwondingen zo'n ervaring gunnen", sprak de directeur van het Veteraneninstituut, kolonel Ludy de Vos.

Gehandicapte sporters op Schiphol.

Deelnemers aan de Invictus Games praten na aankomst na op de luchthaven.

Herinnering komt boven

Voor hem was de medaille die Edwin de Wolf haalde tijdens de wielertijdrit iets bijzonders. "23 jaar geleden raakte Edwin zwaar gewond in Bosnië. Toen hij na veel problemen op de compound in Srebrenica aankwam, kon hij alleen maar 'sorry kapitein' uitbrengen. Dat heeft me toen zo geraakt en is me altijd bij gebleven. Het is dan prachtig om hem hier die medaille te zien winnen. Het is voor ons beiden een soort afsluiting van die vreselijke ervaring."

Prestatie na prestatie

Liefst 550 atleten uit 17 verschillende landen bestreden elkaar op sportieve wijze in 12 verschillende takken van sport. De Nederlandse ploeg had behalve de 29 sporters ook 2 hulphonden mee en een piloot voor de blinde wielrenner Daniel Knegt.

Middendorp reikt medaille uit aan indoor-roeister

Generaal Middendorp heeft zojuist bij Kelly van Dongen de gouden medaille omgehangen die zij won bij het indoor-roeien.

Ook de vele meegereisde familieleden - bij elke wedstrijd in oranje gehuld - genoten van het spectakel. "Je weet niet half wat Daniel en zijn piloot Koen de Leeuw hiervoor hebben gedaan", sprak trotse vader Harry Knegt. "Een week voor de Invictus Games hebben ze nog meegedaan aan de wereldkampioenschappen (para)triatlon en een week ervoor wonnen ze de Nederlandse titel. En dan toch weer hier staan, zowel bij het wielrennen als het zwemmen: dat is echt knap."

De medailles:

Een overzicht van de behaalde medailles door het Nederlandse team:

Gert van 't Oever: 4x goud, zwemmen

Paulus Mathijssen: 2x goud, atletiek

Daniel Knegt: 2x goud, wielrennen (met piloot Koen de Leeuw), 2x goud en 1x brons, zwemmen

Erik Schuijer: goud, driving challenge

Rick Torenstra: goud, driving challenge en 3x brons zwemmen

Jaaike Brandsma: brons, kogelstoten

Frens Hartgers: brons, tijdrit wielrennen

Edwin de Wolf: brons, criterium wielrennen

Kelly van Dongen: goud en zilver, indoorroeien

Estafetteteam zwemmen: brons (Maarten Leeuwenburgh, Rick Torenstra, Rahmon Zondervan en Gert van 't Oever)

Ronald van Dort: 3x goud, zwemmen

Rolstoelbasketbal: zilver (Walter Groen, Marc van de Kuilen, Jack Pastora, Ronald van Dort, Roelof Burghoorn, Jeroen Lunsingh, Jelle van der Steen, Therry Duitman, Olaf Geurens, Sebastiaan van Nieuwenhuizen)