Nederlandse sporters presteren top op Invictus Games (video)

Met inmiddels 6 gouden, 1 zilveren en 3 bronzen medailles is de Nederlandse ploeg van de Invictus Games in Toronto (Canada) nu al zeer succesvol.

spelsituatie van zitvolleybalwedstrijd.

De volleyballers werden in de voorronde uitgeschakeld door team USA.

Voormalig landmachtmilitair Paulus Mathijssen was wederom de koning van de atletiekbaan, op de weg prolongeerden de blinde oud-luchtmobieler Daniel Knegt en zijn piloot Koen de Leeuw hun titels op de tandem. Sergeant 1 Kelly van Dongen heeft nu alle kleuren medailles in haar prijzenkast. In Orlando haalde ze al brons bij het indoorroeien. Dinsdagavond voegde ze er dinsdagavond zilver en goud aan toe.

Het was echter niet alleen goud wat er blonk. In High Parc verraste eerste luitenant (landmacht) Frens Hartgers met een derde plaats op de tijdrit. Verdriet was er voor ploeggenoot en teamcaptain Edwin de Wolf. Ondanks dat de Britse prins Harry hem bij de start aanmoedigde, ging het meteen al mis. "Ik mikte op een medaille. Mijn voet schoot uit het klikpedaal van de trapper. Dat scheelde me meteen veel snelheid en dus te veel tijd." De Wolf werd uiteindelijk vierde.

uitgeputte sporter ligt tegen boarding.

Edwin de Wolf ligt uitgeput tegen de boarding na de tijdrit. Gisteren pakte hij alsnog brons.

Revanche

Hij revancheerde zich echter de tweede dag van de Games tijdens de wegwedstrijd. De Wolf koos het juiste moment om zich los te maken van het peloton en sprintte naar de derde plek achter de 2 oppermachtige Fransen.

Wat het duo Knegt/De Leeuw betreft, leek het bij de tijdrit even mis te gaan. "We kregen vlak voor de start een lekke band, maar hebben ons niet van de wijs laten brengen", zei Knegt. "De band vult zich dan automatisch met vloeibare siliconen. We hebben dat nog nooit meegemaakt, dus het was wel afwachten hoe dat zou uitwerken." Bij de wegwedstrijd reed het duo de concurrentie op bijna een ronde.

Wielrenner begint aan tijdrit.

De Britse prins Harry moedigt Frens Hartgers aan bij zijn start.

Koning

De 2 wielrendagen waren daarmee een goede voortzetting van de prestaties op de atletiekbaan. Paulus Mathijssen, sinds kort terug bij Defensie als chauffeur, was de koning van het Yorks Lions Stadium. Voor de ogen van zijn ouders en Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp sprintte Mathijssen naar 11.65 seconden op het koningsnummer. Ook op de 200 meter was er vanaf de start geen twijfel wie er ging winnen. Brons was er voor kogelstoter Jaaike Brandsma.

Trotse sporters met Nederlandse vlag tijdens huldiging

Daniel Knegt en zijn piloot Koen de Leeuw pakten twee keer goud.

Steun

Medailles winnen is mooi, maar daar draait het bepaald niet om bij de Invictus Games. Oud-judoka en voormalig landmachtmilitair Danielle Vriezema nam eerder deel aan de Olympische Spelen. "Dat is wel even wat anders. Hier steunt iedereen elkaar, bij de spelen ga je alleen voor eigen succes."

Vandaar dat de persoonlijke records van bijvoorbeeld Dennis van der Stroom bij discuswerpen en van Stephanie Schoenmaker op de 100 meter net zo worden toegejuicht. "Ik heb voor het eerst de grens van 27 meter gehaald. Ik kan mijn energie helemaal kwijt in deze sport", zei Van der Stroom. Ook de wielerploeg op de weg, met Maarten Leeuwenburgh, Robert van der Holst en Rahmon Zondervan bleef lang in de kopgroep. "Het lukte ons net niet om de gedoodverfde kampioenen, de Britten, weg te rijden. Maar we hebben ons formidabel geweerd in een heel snelle wedstrijd", vond Zondervan.

Sydney

De Invictus Games zijn een initiatief van de Britse Prins Harry. Nederland doet mee met 29 atleten, op 10 onderdelen. De spelen duren nog tot en met zaterdag. Eerder zijn de spelen voor (mentaal en fysiek) gewonde en zieke militairen gehouden in Londen (2014) en Orlando (2016). Volgend jaar zijn de Invictus Games in Sydney, Australië.

De komende dagen komen de handboogschutters, rolstoelbasketballers en zwemmers nog in actie.