Weblog

Wij zijn er van

Een helder principe: pak je verantwoordelijkheid! Een uitgangspunt waarvan wij een trots gevoel krijgen, waardoor de organisatie slagvaardig is en wij opdrachten fiksen...toch?

Wie: kolonel Gerbe Verhaaf

Wat: hoofd Interventieteam Defensie

Zeker, maar er kleven ook wat nadelen aan. Hoe wij (onbewust) invulling geven aan dit begrip, kan op de manier waarop onze organisatie is ingericht ook tot stroperigheid en frustratie leiden. Verzoeken/behoeftes gaan via meerdere niveaus en instanties voordat er een besluit wordt genomen. Elk behandelmoment heeft de schijn van een ja/nee roulette waarbij er, met de beste bedoelingen, aanpassingen aan het originele plan worden gemaakt. Opeenvolgende behandelende instanties komen echter steeds verder van de behoeftesteller af te staan en de tijd om navraag te doen lijkt lineair af te nemen. Betrekken wij de originele steller nog wel voldoende in het besluitvormingstraject? Verifiëren wij voldoende bij de bron of ons oordeel hout snijdt?

Ons antwoord is nee. Breed in onze organisatie voelt de ‘klant’ zich veelvuldig in de steek gelaten. Door de waan van de dag zijn wij vaak gevangenen van het proces en komen wij er niet toe om contact op te nemen met de bron. Zeker wanneer deze ver van ons af staat. Concrete effecten van onze besluiten worden daardoor niet altijd helder en de klant zit met een vraagteken: geen terugkoppeling en geen idee wat de status van zijn/haar verzoek is.

Laten wij als beslissers ons voornemen om bij aanpassingen of een ‘nee’, de (vragen)steller in het proces te betrekken. Je van tevoren even afvragen of je er nu echt wel van bent kan overigens geen kwaad, ook dat is leiderschap.

Kolonel Gerbe Verhaaf

Nieuwsgierig naar de resultaten? Bekijk het overzicht van de resultaten (PDF, 369 KB).

Meer weblogberichten

Reactie toevoegen

Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw bericht mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw bericht mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

  • Tussen de regels lees ik alleen , "Driven by fear"

    Van: Entjes, aooi Bd | 15-03-2019, 07:29