Zr.Ms. van Amstel en Zr.Ms. Vlaardingen sluiten NAVO-inzet af

De klus zit erop voor de 180-koppige bemanning van Zr.Ms. Van Amstel. Na 3 maanden paraatheid in de zeeën van noordelijk Europa meerde het fregat vandaag aan in thuishaven Den Helder. Vanwege coronabesmettingen aan boord is ook Zr.Ms. Vlaardingen weer thuis. Een week eerder dan de bedoeling. Ze was met het NAVO-eskader SNMCMG1 op zee voor mijnenbestrijding, samen met onder meer Poolse, Noorse en Duitse eenheden.

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Van Amstel.
Zr.Ms. Van Amstel.

Uitgestelde omhelzing

De Vlaardingen hield zich vanaf medio oktober binnen de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1) bezig met gezamenlijk oefenen op mijnbestrijding en inzetbaarheid. Tevens zocht de mijnenjager op de Noordzee en Oostzee naar historische explosieven. Daarbij is 1 mijn gevonden en onschadelijk gemaakt. Ondanks vaccinaties en een secuur coronabeleid konden helaas geen coronabesmettingen worden voorkomen. De Duitse collega’s van FGS Bad Bevensen moesten om dezelfde reden al eerder hun activiteiten staken. Vanwege corona is de bemanning na aankomst direct getest en in quarantaine gegaan. Familieleden moesten hun omhelzing uitstellen. Zij mochten niet op de kade aanwezig zijn. 

Commandant luitenant ter zee der 1e klasse Ralph Klinker kijkt desalniettemin met trots terug op de mijnenbestrijdingsmissie. “De bemanning heeft in zeer moeilijke omstandigheden haar uiterste best gedaan. Het credo van de NAVO 'Stronger Together' is op mijn bemanning zeker van toepassing.”

Vergroot afbeelding Mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen.
Mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen.

Multipurpose

De Van Amstel maakte deel uit van vlooteskader Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Dit is een permanent vlootverband en onderdeel van de maritieme flitsmacht van de NAVO. Naast Nederlandse deelname maken eenheden van andere NAVO-lidstaten er deel van uit. Onder leiding van het Canadese fregat HMCS Fredericton is getraind op alle aspecten van gereedheid. Ook was de vloot stand-by voor eventuele humanitaire operaties of daadwerkelijke conflicten.

Het multipurpose fregat maakte haar brede inzetbaarheid waar. Bij diverse afzonderlijke oefeningen zoals ‘Joint Warrior’ en ‘Flotex Silver’, droeg de Van Amstel extra verantwoordelijkheid. Dat was op het gebied van onderzeebootbestrijding, haar specialiteit. Daarbij was een belangrijke rol weggelegd voor maritieme NH-90 gevechtshelikopter van de Van Amstel.

Vanaf januari onder Nederlands commando

De commandowisseling van SNMG 1 vindt plaats in januari. Het vlootverband SNMG1 staat dan na 2,5 jaar weer onder Nederlands commando. Commandeur Ad van de Sande krijgt in het 1e deel van deze jaarlijkse rotatie de leiding. Commandeur Jeanette Morang neemt in augustus 2022 dit commando van hem over.