'Nederlandse' VN-inlichtingencursus in Afrika gestart

“Elke dollar, euro of shilling die aan inlichtingen wordt besteed, is de moeite waard en bespaart tegenslagen die veel kostbaarder zijn.” Die woorden sprak kolonel Peter Loukes gisteren in het Keniaanse Nairobi. Daar startte de 'United Nations Military Peacekeeping Intelligence train the trainer course'. Een inlichtingencursus van de Verenigde Naties (VN) voor Afrikaanse officieren, opgezet door de Nederlandse krijgsmacht.

Vergroot afbeelding Luchtmachtmilitair tussen 3 Afrikaanse collega's.
De Nederlandse kolonel Peter Loukes was een van de sprekers bij de start van de cursus.

De komende 3 weken buigen zo'n 25 Afrikaanse officieren uit 12 verschillende landen zich in Nairobi over een lespakket. De stof gaat over inlichtingen verzamelen en analyseren. Vervolgens delen zij als docent hetzelfde lespakket met inlichtingencollega's in hun eigen land die deel gaan nemen aan een VN-missie. De kwaliteit van inlichtingen tijdens VN-missies moet zo omhoog gaan.

Vergroot afbeelding Gebouw waar weg langs loopt. Voor het gebouw een rij vlaggen.
Welke Afrikaanse landen deelnemers mogen sturen naar de cursus, bepaalt de VN. Dat gebeurt op basis van welke landen inlichtingenfuncties bekleden in een VN-missie.

Dreigingsniveau inschatten

In verschillende Afrikaanse landen zijn VN-vredesoperaties gaande. Afrikanen bekleden daarin meer dan 60 inlichtingenfuncties. Het kennisniveau van Afrikaanse landen verschilt behoorlijk, weet luitenant-kolonel Paul Brekelmans. Hij werkt net als Loukes bij de Directie Operaties van de Nederlandse krijgsmacht en zette deze nieuwe inlichtingencursus op. “Als het personeel niet bekwaam is, loopt de missie grote schade op. Zeker wanneer het gaat om de inlichtingencomponent”, zegt Brekelmans. “Het is van groot belang dat een inlichtingenofficier het dreigingsniveau voor een operatie goed kan inschatten. Het maakt bijvoorbeeld nogal een verschil of je een eenheid stuurt naar een gebied met het idee dat er maar 10 terroristen zitten, terwijl het er in werkelijkheid 100 blijken te zijn.”

Vergroot afbeelding Afrikaanse militairen in klaslokaal.
De opgedane kennis in de cursus moeten de deelnemers in hun thuisland overbrengen op collega's.

Van online naar fysiek

De VN heeft sinds 2019 een online lespakket voor inlichtingenofficieren beschikbaar. De ervaring wijst echter uit dat, met name Afrikaanse landen, dit niet goed weten te vinden of te gebruiken. Brekelmans, die ook betrokken was bij het maken van het online lespakket, besloot daarom een 'train the trainer course' op te zetten. Militairen krijgen in deze cursus uitgelegd hoe ze het lespakket moeten gebruiken en hoe ze de kennis thuis kunnen delen. Brekelmans: “Deze opzet moet een olievlek teweeg brengen. De komende 3 jaar worden ongeveer 140 docenten uit 20 Afrikaanse landen opgeleid. Zij geven vervolgens de cursus in hun thuisland. Uiteindelijk heeft zo elke Afrikaanse inlichtingenofficier in een VN-missie het lespakket gevolgd.”

De 'train the trainer course' vindt plaats in Nairobi bij het International Peace Support Training Centre (IPSTC). Dit is een school van de Keniaanse krijgsmacht, waar al verschillende VN-trainingen worden gegeven. De Nederlandse defensieattaché in Kenia, luitenant-kolonel Nils Rienks zorgde via het ministerie van buitenlandse zaken voor de financiering van de cursus. Defensie zorgt verder voor alle randvoorwaarden, zoals het opleiden van docenten op het IPSTC, het lesmateriaal en het borgen van de kwaliteit van de cursus.

Stabiliteit in Afrika

Veiligheid en stabiliteit in Afrika is belangrijk voor Nederland en Europa. Instabiliteit van een Afrikaans land zorgt bijvoorbeeld voor terreurdreigingen en migratiestromen. Brekelmans: “Nederland helpt op verschillende manieren om VN-missies te versterken. Het opzetten van deze inlichtingencursus is daar een van.”

Lees vrijdag in de Defensiekrant meer over deze inlichtingencursus.