Plaatsvervangend CDS: ‘Internationale samenwerking hard nodig tegen complexe dreigingen uit de lucht’

Dreigingen uit de lucht worden complexer, sneller en komen van steeds verder. Met die woorden opende plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Boudewijn Boots gisteren het 2-jaarlijkse congres Nimble Titan. Hierbij bespreken internationale partners de ontwikkelingen op het gebied van geïntegreerde lucht- en raketverdediging.

Vergroot afbeelding Viceadmiraal Boudewijn Boots achter spreekgestoelte.
Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten viceadmiraal Boudewijn Boots.

Samenwerking op dat gebied is broodnodig, zo haalde Boots aan. “We kunnen de hedendaagse strijd niet winnen met een Koude Oorlog-mentaliteit. We hebben een heldere visie nodig. Dreigingen nemen toe als een virus. Ons antwoord op die dreigingen is te weinig en komt te laat. Maar door samen te werken, kunnen we deze uitdagingen aan.”

Defensievisie

Nederland wil hier een bijdrage aan leveren, maar kan dat niet op elk vlak en zeker niet alleen. Boots haalde daarom enkele punten uit de Defensievisie 2035 aan. Zo wil Defensie op technologisch en informatief vlak voorop lopen. Daarnaast wil Nederland een betrouwbare partner zijn.

“Als je oproept tot samenwerking, moet je er ook zijn als partners je nodig hebben. De NAVO is er als hoeksteen van onze defensie. Maar Europa moet ook voor zichzelf op kunnen komen. Het zit in Europa nog niet in ons DNA om vergaard geïntegreerd samen te werken met andere Europese legers. Nóg niet, maar dat zal er op termijn zeker van komen.”

Samenwerking met Duitsland

Boots haalde aan dat Nederland en Duitsland op het vlak van geïntegreerde lucht- en raketverdediging al veel samen doen, zoals de 2-jaarlijkse oefening JPOW en het APOLLO-partnership. Dit laat volgens Boots zien wat er daadwerkelijk onder samenwerking moeten worden verstaan. “Het is niet alleen beleid opstellen of interoperabel zijn. Het gaat om betrouwbaarheid en kennis delen.”

Honderden aanwezigen

Boots deed zijn betoog tijdens het internationale evenement op het Marine Etablissement in Amsterdam. Er waren honderden aanwezigen, onder wie 50 leiders van organisaties als de NAVO en de 24 landen die bij Nimble Titan zijn aangesloten.

De Amerikanen hebben Nimble Titan in de jaren '90 bedacht, om vooruit te kijken naar strategieën op het gebied van geïntegreerde lucht- en raketverdediging. In de loop der jaren zijn partnerlanden betrokken bij de zogeheten wargame. Hierbij wordt geprobeerd in de toekomst te kijken.