Koninklijke ontvangst voor Zr.Ms. Evertsen

Zr.Ms. Evertsen keerde vandaag terug in Den Helder en werd koninklijk ontvangen. Koningin Máxima kwam kort voor het binnenvaren van de haven per NH90-maritieme gevechtshelikopter aan boord. Het luchtverdedigings- en commandofregat nam het afgelopen half jaar deel aan bij de Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2) in de Middellandse Zee. Het had  daarbij de taak van vlaggenschip van het NAVO-vlootverband.

Máxima doopte de Evertsen in 2003. Nu werd ze ontvangen door commandant kapitein-luitenant-ter-zee Sjoerd Feenstra. Ze sprak met bemanningsleden over werken en wonen bij de marine en maakte een rondgang over het schip. In januari 2019 loste de Zr.Ms. Evertsen het zusterschip Zr.Ms De Ruyter af als vlaggenschip in de Middellandse Zee.

Koningin Máxima arriveert per NH90 aan boord van de Evertsen.
Koningin Máxima arriveert per NH90 aan boord van de Evertsen.

De SNMG2 is het permanente en snel inzetbare vlootverband van de NAVO. Het opereert vooral in de Middellandse en Zwarte Zee. Het eskader vormt de zichtbare inzet van de NAVO voor vrijheid van navigatie op zee. Het vlootverband bestond de afgelopen periode uit schepen afkomstig uit Bulgarije , Canada, Griekenland, Roemenië en Turkije.

Het schaduwen van Russische marineschepen was 1 van de taken van de SNMG2. Daarnaast verzamelde het vlootverband informatie in de Zwarte Zee en voor de kust van Syrië. Ook deed het mee aan grote internationale oefeningen, om de onderlinge samenwerking te versterken.

Nederlandse inzet

Vanaf augustus neemt Zr.Ms. Van Speijk deel aan een NAVO-vlootverband. Het multipurpose-fregat sluit dan voor 3 maanden aan bij de Standing NATO Maritime Group 1. Dit opereert voornamelijk in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan.