Nederland draagt commando NAVO-vloot over

De NAVO-vloot SNMG2 staat na een jaar niet meer onder Nederlands commando. Commandeur Boudewijn Boots droeg de leiding over de schepen gisteren over aan de Canadese commandeur Josée Kurtz. Het snel inzetbare vlootverband was het afgelopen jaar voornamelijk actief in de Middellandse en Zwarte Zee waar het onder meer schaduwactiviteiten bij de Russen uitvoerde.

Vlootpersoneel aan boord van Zr.Ms. Evertsen.
Beeld: NATO, Christian Valverde

Standing Naval Maritime Group 2 zoals de vloot voluit heet, was in de buurt toen de spanningen tussen Rusland en Oekraïne bij de Zee van Azov opliepen. Met de aanwezigheid van het patrouillerende eskader wil de NAVO duidelijk maken dat zij pal staat voor de vrijheid van navigatie op zee.

Vlagofficieren schudden elkaar de hand.
Beeld: NATO, Christian Valverde
Commandeurs Kurtz (links) en Boots (rechts).

2 fregatten

Het 1e half jaar nam Nederland deel met het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Ruyter. Het 2e half jaar met het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Evertsen.

Oefenen met andere landen

In het afgelopen jaar deed het verband mee aan vele oefeningen met onder andere de Oekraïense en Egyptische marines. De schepen trainden met Georgische boarding teams. Ook deed SNMG2 eind vorig jaar mee met Trident Juncture, de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog.

Marinepersoneel tijdens ceremonie op fregat.
Beeld: NATO, Christian Valverde
Ceremonie op Zr.Ms. Evertsen.

Ceremonie op afzwaaiend vlaggenschip

Maandag 24 juni komt de Evertsen weer thuis in Den Helder.

Terug thuis

De overdrachtsceremonie vond plaats bij Kreta, op het fregat Zr.Ms. Evertsen. Het Canadese fregat HMCS Toronto wordt nu het vlaggenschip van SNMG2. Commandeur Boots had de afgelopen 12 maanden in totaal 19 schepen onder zijn commando: "Op operationeel, maar zeker ook op diplomatiek gebied hebben zij geweldig bijgedragen om deze inzet tot een succes te maken."