NAVO-flitsmacht test snelle verplaatsing naar Polen

Met de succesvolle verplaatsing van bijna 2.500 Nederlandse, Duitse en Noorse militairen en zo’n 1.000 voertuigen zit de grote logistieke uitdaging voor NAVO-oefening ‘Noble Jump’ erop. Een belangrijke test voor de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF); de flitsmacht van de NAVO.

Anderhalve week geleden, op vrijdag 24 mei, drukte de NAVO op een fictieve ‘rode knop’. Binnen 48 uur stonden de aangewezen delen van de VJTF bepakt en bezakt klaar voor vertrek. Na een ‘go’ werd de landverplaatsing in gang gezet van het zogenoemde Spearhead Batallion, het Initial Command Element en ondersteunende eenheden. Onder leiding van het 1 Duits-Nederlands Legerkorps (1GNC) vertrokken de ze richting het militaire oefengebied in Zagan, Polen.

Militaire voertuigen in heuvelachtig boslandschap.
Na een ‘go’ werd de verplaatsing naar Polen in gang gezet.

Over land en door de lucht

Vanuit Stroe zetten maandag bijna 100 Nederlandse voertuigen koers oostwaarts; onder meer Scania’s en trekker-opleggercombinaties met CV90’s, Boxers en Leopard 2-bergingstanks. Vandaag volgde per militaire vlucht een Nederlandse compagnie van 45 Pantserinfanteriebataljon. Een grote test om te zien hoe snel en zorgvuldig de militairen én hun spullen kunnen worden vervoerd en ingezet.

Demonstratie van slagkracht

Komende week bundelen de internationale eenheden hun krachten en demonstreren ze de capaciteiten van de flitsmacht. Belangrijk, benadrukt majoor Arjan van 1 Duits-Nederlands Legerkorps. “Met zowel de verplaatsing als demonstratie van Noble Jump testen en verfijnen wij onze procedures en laat de NAVO zien dat ze in staat is snel te reageren op dreigingen.”

Militair voertuig rijdt over weg.
De Nederlandse bijdrage aan Noble Jump behelst bijna 100 voertuigen, waaronder Scania’s en trekker-opleggercombinaties. Hier langs de wegwijzering naar de rest over night (ron), de slaapplek.

Nederlandse bijdrage flitsmacht

In 2019 levert Nederland ruim 2.300 militairen voor de VJTF. De NAVO kan de snelle interventiemacht binnen 2 tot 15 dagen inzetten.

Lidstaten leveren op rotatiebasis eenheden aan de reactiemacht van de NAVO. Nederland levert dit jaar 45 Pantserinfanteriebataljon uit Havelte. Het bataljon en bijbehorende ondersteunende eenheden vormen met 93 Panzerlehrbatallion van de Bundeswehr en Telemark Bataljon uit Noorwegen het Spearhead Battalion, de speerpunt van de flitsmacht.

Daarnaast levert Nederland in 2019 het snel inzetbare 1GNC-hoofdkwartier, F-16’s, special operations forces, tanker- en luchttransport en diverse ondersteunende eenheden.