Nederland en Duitsland delen steeds meer militaire informatie

Nederland en Duitsland verdiepen de defensiesamenwerking. Ze gaan meer informatie uitwisselen op het gebied van cyber en hybride dreigingen. Minister Ank Bijleveld-Schouten en haar Duitse collega Ursula Von der Leyen ondertekenden hiervoor vandaag een overeenkomst in Berlijn. Dat gebeurde tegelijk met het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan de oosterburen.

Minister Ank Bijleveld en haar Duitse collega Ursula Von der Leyen.
Ministers Ank Bijleveld en Ursula Von der Leyen

De gezamenlijke verklaring is een volgende stap in de al vergaande militaire samenwerking tussen beide landen. In het cyberdomein bijvoorbeeld werken de landen steeds meer samen. Zo kwam recent een beveiligde verbinding tot stand tussen Nederlandse en Duitse defensienetwerken. Hierdoor kan Defensiepersoneel van beide landen vertrouwelijke informatie aan elkaar sturen. Dat maakt het dagelijks werken aan alle samenwerkingsinitiatieven een stuk eenvoudiger.

Integratie eenheden

Nederlandse en Duitse militairen opereren samen in veel internationale missies. Het is een logisch gevolg van de integratie van eenheden, zoals het Duits-Nederlandse legerkorps in Münster. Ook vallen Nederlandse brigades onder Duitse divisies en staan Duitse eenheden andersom onder Nederlands commando.

Beide landen stemmen systemen en procedures zoveel mogelijk op elkaar af. Dat gebeurt bijvoorbeeld met gezamenlijke projecten op het gebied van elektronische oorlogsvoering en digitalisering van operaties. Troepen in het veld kunnen zo beter met elkaar communiceren en dus opereren.

Koning en Duitse Defensieminister in gesprek met Duitse en Nederlandse militairen.
©Nederlandse Ambassade Berlijn/Jasper Kettner
Koning en Duitse Defensieminister in gesprek met Duitse en Nederlandse militairen.

Europa veilig houden

“Onze landen nemen vaak het voortouw als het gaat om het verbeteren van Europese defensiesamenwerking, en zijn daarmee een voorbeeld voor andere Europese partners”, stelde Bijleveld. “Want alleen samen kunnen we weerstand bieden aan alle uitdagingen om ons continent veilig te houden. De vrijheid in Europa is grotendeels te danken aan deze samenwerking”, aldus de minister. Het gaat volgens haar om verdieping van het vertrouwen. Wat overigens zeker geen opmaat betekent naar een Europees leger, benadrukte Bijleveld.

Koning en koningin op kazerne

Bijleveld en Von der Leyen waren later op de dag in Potsdam bij het bezoek van het koninklijk paar aan het Einsatzführungskommando der Bundeswehr. De bewindslieden spraken daar onder meer over hoe militairen én thuisfront worden voorbereid op uitzendingen.

Duitse en Nederlandse militairen bespraken met koning Willem-Alexander en koningin Máxima ook hoe zij hun samenwerking ervaren.

Koningspaar praat aan statafels met militairen.
©Nederlandse Ambassade Berlijn/Jasper Kettner
Militairen praten met koning en koningin.

Ereteken voor leiderschap

Minister Bijleveld reikte in Potsdam het Ereteken voor Verdienste in goud uit aan de Duitse generaal Erich Pfeffer. Hij kreeg de onderscheiding voor de uitmuntende wijze waarop hij het bevel voerde over Nederlandse troepen in diverse missies.