Militairen begonnen met opruimen strand Schiermonnikoog (update 2)

Zo’n 100 militairen zijn sinds 10.00 uur op de Schiermonnikoog aan de slag met het opruimen van de vervuilde stranden. Vanwege hoogwater kon dat niet eerder. De militairen worden in elk geval 2 dagen ingezet op het oostelijk deel van het eiland. Vanwege ontbrekende infrastructuur gebruiken de militairen hun eigen terreinvoertuigen: 4-tonners en Amaroks.

De rommel wordt in een kiepwagen gegooid die achter een tractor hangt. Deze rijdt mee met de schoonmakende militairen.
De rommel wordt in een kiepwagen gegooid die achter een tractor hangt. Deze rijdt mee met de schoonmakende militairen.

Dat ze ooit blij zou zijn met een militaire invasie op haar eiland, had burgemeester Ineke van Gent niet verwacht. Toch is het zo. “Ik ben heel erg blij om al die militairen hier te zien. Na elke wisseling tussen eb en vloed liggen de stranden weer vol met nieuwe troep. Het voelt als dweilen met de kraan open, maar we blijven dweilen en daar kunnen we de militairen heel erg goed bij gebruiken.”

De militairen arriveerden met de veerboot van 6:30 uur. Ze zijn ondergebracht op een kampeerboerderij. Kolonel Paul van der Touw leidt de inzet: “De steun wordt geleverd door 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte. Het gaat om 44 en 45 Pantserinfanteriebataljon en 10 Natresbataljon (nationale reserve). Elk bataljon levert zo’n 35 mannen, vrouwen en ook terreinvoertuigen.”

Het strand van Schiermonnikoog ligt bezaaid met rommel.
Het strand van Schiermonnikoog ligt bezaaid met rommel.

Zeeppompjes en schoenen

De militaire eenheden gaan helpen bij het opruimen van de rommel die sinds woensdag aanspoelt op de waddenstranden. In de nacht van dinsdag op woensdag verloor een containerschip van de Zwitserse rederij MSC 277 zeecontainers in zwaar weer. Op Schiermonnikoog spoelden 3 containers aan. Ook liggen de stranden bezaaid met uiteenlopende consumptiegoederen: van speelgoed tot zeeppompjes en schoenen.

Ook zijn er zakken met de chemische stof peroxide overboord geslagen. Van der Touw heeft aangegeven het bergen van deze duidelijk herkenbare zakken over te laten aan specialisten van de brandweer.

UPDATE 1 – 13:35: fotogalerij van de opruimactie die in volle gang is.

Soldaat 1 Mirande (10 Natres) is 1 van de helpende handjes. Eigenlijk had ze een familieweekend, maar dat heeft ze direct afgezegd toen ze gister om 17:00 uur werd gebeld. “We hebben vannacht maar een paar uurtjes geslapen, maar ik ben heel blij dat ik m’n steentje kan bijdragen. Toen ik het strand opliep schrok ik me kapot. Ik wil niets liever dan hier zijn om te helpen.”

UPDATE 2 – 15:15: De opruimingswerkzaamheden worden afgerond. Defensie heeft het strand vandaag over een lengte van 3 kilometer van rommel ontdaan. De militairen verblijven vannacht in tenten op een kampeerboerderij. De verwachting is dat ze morgen opnieuw aan de bak moeten omdat het getij dan opnieuw spullen op het strand heeft achtergelaten.