Visser pleit voor einde industriële versplintering in Europa

Meer intensieve Europese samenwerking op Defensiegebied is volgens Staatssecretaris Barbara Visser zowel noodzakelijk als haalbaar. Door krachten te bundelen zijn Europese lidstaten beter in staat om verantwoordelijkheid te nemen voor vrede en veiligheid. "We dienen nauwer en intenser samen te werken dan ooit tevoren, om zo efficiënt mogelijk te zijn en de beste waar voor ons geld te krijgen.". Daarvoor moet een eind komen aan de industriële versplintering in Europa.

Staatssecretaris Visser spreekt de congresbezoekers toe.
Staatssecretaris Visser spreekt de congresbezoekers toe.

Visser zei dat vanmorgen tijdens de opening van de informele bijeenkomst van het Europees Defensie Agentschap (EDA). De directeuren van de Defensie Materieel Organisaties van de Europese lidstaten kwamen bijeen op het Marine Etablissement in Amsterdam.

Europa heeft te maken met nieuwe en steeds veranderende dreigingen. Ook politieke ontwikkelingen, zoals een nieuwe regering in de Verenigde Staten, Rusland dat steeds assertiever optreedt en Groot-Brittannië dat de EU verlaat, hebben invloed op de internationale samenwerking. Het zijn allemaal redenen voor het aanbreken van een nieuw tijdperk van Europese defensiesamenwerking.

Verder kijken dan nationale belangen

Door nationale plannen voor projecten met elkaar te delen worden ambities en verwachtingen gestroomlijnd. Investeringen, industrieën en nationale plannen moeten aan elkaar worden gekoppeld. "Alleen als we verder kijken dan alleen onze nationale belangen is een gemeenschappelijke visie op de veiligheid van Europa binnen handbereik", aldus Visser.

Een ander belangrijk thema in Amsterdam was "slimme inkoop". Het idee ging over innovatieve methoden voor het stellen van eisen, flexibelere aanbestedingen en beter gebruik van Europese fondsen. De bijeenkomst moet leiden tot meer samenwerking op het gebied van capaciteitenontwikkeling binnen de bestaande EU-defensie-initiatieven.