Nederlander in leiding van Duits Tankbataljon

Er is een volgende stap gezet in de integratie van 43 Gemechaniseerde Brigade in de 1e Duitse Pantserdivisie. Vrijdagmiddag werd majoor Chris Sievers in Bergen-Hohne plaatsvervangend bataljonscommandant van het Duitse 414 Tankbataljon. Dat die mede onder Nederlandse leiding staat, gebeurde nog niet eerder.

Militair op appèlplaats.

Majoor Chris Sievers is nu de plaatsvervangend bataljonscommandant van het Duitse 414 Tankbataljon.

De integratie van 43 Gemechaniseerde Brigade in de Noord-Duitse 1e Pantserdivisie werd in de troonrede van 2015 aangekondigd. Duitsland maakte kenbaar de 1e Pantserdivisie te willen versterken in samenwerking met Nederland. Dat wilden de oosterburen vanwege de veranderende veiligheidssituatie. Vorig jaar tekenden de ministers van Defensie van Nederland en Duitsland daarover een overeenkomst. Daarmee was de Leopard 2A6 terug bij de Koninklijke Landmacht.

Voordelen integratie

Ook op andere terreinen biedt de integratie grote voordelen. Het gezamenlijk gebruik van oefen- en schietterreinen en het leren van elkaars wijzen van optreden levert een groot ontwikkelpotentieel op. Dit leidt naast verhoging van de interoperabiliteit tot harmonisatie op materieelgebied (voertuigen, wapensystemen, communicatiemiddelen). Nederlandse pantserinfanteriebataljons kunnen nu ook makkelijker oefenen met en tegen tanks.

De brigade in Havelte levert circa 100 militairen voor een tankcompagnie van 4 tankpelotons met in totaal 18 tanks. Zij vormen 1 van de 4 compagnieën van het Duitse tankbataljon dat nu mede onder Nederlandse leiding staat. Daarnaast levert Nederland personeel voor de bataljonsstaf en voor de ondersteunende verzorgingscompagnie. Op het hoofdkwartier in Oldenburg en in Havelte wapperen dagelijks de Nederlandse- en Duitse vlag.

Integratie verloopt voortvarend

Volgens brigadegeneraal Jan Swillens is deze vorm van diepe integratie uniek. "Er bestaat nog geen andere gevechtseenheid van deze grootte, met deze vorm van integratie van laag tot hoog niveau: een Nederlandse compagnie met Duits materieel. Die onderdeel is van een Duits tankbataljon, dat deel uitmaakt van een Nederlandse brigade, onder bevel is gesteld van een Duitse divisie."