Frans-Nederlandse samenwerking naar grotere hoogte

“Het is prettig samenwerken met de Nederlandse militairen. Ze kennen de NAVO-procedures en spreken goed Engels.” Aan het woord is de Franse sergeant Clément. Hij traint deze en volgende week samen met enkele 10-tallen militairen van 13 Lichte Brigade in de Franse Alpen. De militairen oefenen er het aanvragen en leiden van vuursteun in de bergen onder winterse omstandigheden.

De oefening is deze week in de omgeving van het Franse Valloire, dat op ruim 1500 meter hoogte ligt in het uitgestrekte berggebied Massif de Cerces. De teams worden gesteund door een mortiergroep van 13 Lichte Brigade.

Onder lawine bedolven

Sergeant Clément geeft als high mountain teamleader instructies over het optreden in winterse omstandigheden. Hij leerde de Nederlanders bijvoorbeeld hoe ze iemand terug kunnen vinden die onder een lawine is bedolven. “Ze pikken de informatie snel op”, stelde hij tevreden vast.

Ook kapitein Michael en opperwachtmeester Patrick blikken tevreden terug op de 1e week: “Met het beoefenen van NAVO-procedures hebben we erg veel leerwinst behaald. Ook is de samenwerking met de Fransen en het wederzijdse vertrouwen verder uitgebouwd, een belangrijke stap richting een eventuele gezamenlijke inzet.”

Volgende week verhuist het geheel naar de gemeente La Morte, enkele 10-tallen kilometers verderop, voor het 2e deel van de oefening.