Nieuwe vrachtvoertuigen voor ‘Witte Vloot’

Materieellogistiek Commando Land (MatlogCo) haalde 59 nieuwe vrachtvoertuigen binnen voor Defensie. De nieuwe voertuigen vervangen voertuigen uit de zogenaamde ‘Witte Vloot’. Deze ‘vloot’ vervoert dagelijks goederen tussen kazernes en van of naar oefeningen.

Vergroot afbeelding Militairen en burgers met 2 vrachtvoertuigen van de Witte Vloot voor het kantoor van DAF waar de vrachtvoertuigen zijn gekocht.
Militairen van het Materieellogistiek Commando Land voor het kantoor van de leverancier.

De ‘Witte Vloot’

De ‘Witte Vloot’ is de naam voor een verzameling landmachtvrachtvoertuigen. De naam komt van de witte kleur die deze voertuigen hebben. De voertuigen wijken nauwelijks af van civiele vrachtvoertuigen en zijn voor gebruik tijdens de vredesbedrijfsvoering in zogenaamd ‘veilig gebied’ (bijvoorbeeld de openbare weg in West-Europa).  

Beperkte levensduur

De vrachtvoertuigen van de ‘Witte Vloot’ gaan ongeveer 10 jaar mee. Ongeveer 10% van de ‘vloot’ is jaarlijks toe aan vervanging. MatlogCo voegde voor dit grootschalige vervangingstraject de behoefte van 2 jaar samen.

Vergroot afbeelding Vrachtvoertuig van de Witte Vloot voor het vervoeren van brandstof geparkeerd voor een open garagedeur.
Vrachtvoertuig van de 'Witte Vloot' voor het vervoeren van brandstof.

De aanwinst

Transportdetachementen in Eindhoven, Harskamp en Darp ontvingen vanaf begin 2020 de in totaal 59 uiteenlopende vrachtvoertuigen. Dit zijn verschillende vrachtwagens, trekkers en opleggers. Daarmee vervoert 210 Regionale Vervoerscompagnie dagelijks goederen voor heel Defensie.

Vergroot afbeelding 17 witte vrachtvoertuigen van de Witte Vloot op een rij.
Vrachtvoertuigen van de 'Witte Vloot'.

Meer artikelen

Deze pagina is onderdeel van de serie #TechTuesday op social media en verscheen 09-11-2021.

Lees ook de vorige uit de serie: Veiliger deuren doorbreken met nieuwe shotguns.