Leren van de nieuwe wiellaadschop

Het Korps Commandotroepen (KCT) en het Opleidings- en Trainingscentrum Logistiek (OTCLog) krijgen nieuwe wiellaadschoppen. Beide eenheden zochten een zelfde soort voertuig, maar met een andere reden. Het Materieellogistiek Commando Land vervulde met 1 leverancier beide behoeften. 

Vergroot afbeelding Wiellaadschop met een opzetborstel op een parkeerplaats met aanhangwagens.
De GX3500 met borstel.

Meer dan alleen zwaar tillen

Het KCT gebruikte een oude tractor voor het vervoeren van botentrailers. Dit voertuig was al langere tijd aan vervanging toe. De nieuwe multifunctionele wiellaadschop GX3500 vervangt de tractor en kan meer dan alleen zware objecten verplaatsen. Het voertuig kan met de bijgeleverde borstel en palletlepels ook dienst doen als terreinveger en sneeuwruimer.

Minder kabels, meer tech

Het OTCLog in Soesterberg had om een hele andere reden behoefte aan een nieuw voertuig. Het werd de GX2700 wiellaadschop.

Vergroot afbeelding Sleuteloverdracht tussen burger en militair voor een wiellaadschop op een parkeerplaats met aanhangwagens.
Sleuteloverdracht van de GX2700.

Ze zochten een voertuig met zoveel mogelijk CAN-bus-aansluitingen voor de nieuwe opleiding die zij ontwikkelen: ‘Generieke Monteur Bouwmachines’. Cursisten leren tijdens deze opleiding het vinden van kabelbreuken, het controleren van connectoren en het controleren van sensoren.

Steeds meer elektronica stuurt tegenwoordig voertuigen aan en het is belangrijk dat die kennis bij Defensie meegroeit met de ontwikkelingen.

Met een zogenoemd  CAN-bus-systeem wordt de hoeveelheid kabels bij voertuigen teruggedrongen. CAN staat voor Controller Area Network. Dit systeem zorgt bijvoorbeeld dat met minder kabels de vele elektrische componenten in een voertuig nog steeds met elkaar kunnen samenwerken.

Meer aansluitingen bieden meer leermogelijkheden. De iets lichtere GX2700 wiellaadschop vervult deze behoefte. Het is bijzonder dat de mogelijkheden als onderwijsleermiddel doorslaggevend zijn bij de aanschaf van een voertuig.

Meer artikelen

Deze pagina is onderdeel van de serie #TechTuesday op social media en verscheen 18-01-2022.

Lees ook de vorige uit de serie: Nieuwe multimount maakt wapens gebruiksvriendelijker.