Meer controle en veiligheid met nieuwe stapelaars

Het Defensie Brand- en Bedrijfsstoffenbedrijf (DBBB) krijgt 4 nieuwe stapelaars: de Linde L14. De moderne stapelaars vervangen de oude die al een tijd aan vervanging toe waren. Daarmee is DBBB voor het stapelen van goederen niet meer afhankelijk van de oude apparaten of dure gehuurde machines. Voortaan werken ze veiliger en nog efficiënter.

Vergroot afbeelding Rode stapelaar met een palletbox op de vorken in een magazijn.
De stapelaar.

Veel nieuwe functies

De stapelaar komt met veel nieuwe functies om het werk makkelijker te maken. Met de 2.3 kilowatt driefasenmotor bereikt de stapelaar een maximum snelheid van 10 kilometer per uur en kan het 1.400 kilo dragen. De stapelaar kan je met weinig inspanning besturen dankzij de elektrische stuurbekrachtiging.

Met behulp van een fijngevoelige joystick kan het apparaat de lading met precisie plaatsen. Dit is de zogenoemde Load Control die de rij- en heffuncties van elkaar scheidt. Ook heeft het apparaat een weeginstallatie dat het gewicht van de lading toont op een display.

Veilig

De stapelaar heeft voor de veiligheid een noodstopschakelaar. Als de bediener die indrukt of het platform verlaat, zorgt de noodrem dat de stapelaar direct stopt. Ook remt de stapelaar automatisch af als de bediener de rijschakelaar loslaat.

De weeginstallatie is ook belangrijk voor de veiligheid. Die waarschuwt de bestuurder als de lading meer weegt dan het draagvermogen van de stapelaar. Met die informatie past de zogenoemde curve assistent de snelheid aan als er een bocht wordt genomen. Dit voorkomt gevaarlijke situaties.

De gehuurde stapelaars zijn al vervangen door 2 nieuwe stapelaars. De 2 oude stapelaars worden in het derde kwartaal van 2022 vervangen.

Meer artikelen

Deze pagina is onderdeel van de serie #TechTuesday op social media en verscheen 15-03-2022.

Lees ook de vorige uit de serie: Nieuwe terreinambulances voor mariniers.