Schuilshelters voor explosievenexperts

Bommenruimers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) en explosieventesters van het Kenniscentrum Wapensystemen en Munitie (KCW&M) van de Defensie Materieel Organisatie (DMO) werken binnenkort veiliger door nieuwe schuilshelters.

Vergroot afbeelding Schuilshelter staat in een loods.
Eerste schuilshelter voor DMO.

Dichterbij ontsteken

De EOD heeft behoefte aan een mobiele werkplek bij het ruimen van explosieven, zoals vliegtuigbommen. In de oude situatie moest de explosievenruimer voor de veiligheid het explosief vanaf een grote afstand ontsteken. De EOD kan de nieuwe schuilshelter met een vrachtwagen op de gewenste plaats neerzetten en van dichterbij de gecontroleerde explosie ontsteken. De EOD kan hierdoor de explosie beter observeren. Om kennis te verzamelen en advies te geven, is het essentieel om de explosie goed te kunnen zien en ervaren.

De explosieventesters zochten ook naar een manier om explosieven en munitie veiliger en praktischer te testen. Zij testen bijvoorbeeld de invloed van tempratuur en trillingen op granaten. Het oude schuilhok dat de testers gebruiken is minder veilig dan de nieuwe schuilshelter. Daarom sloot het KCW&M zich aan bij de behoefte van de EOD.

Vergroot afbeelding Een stuk beschadigd pantserstaal met pantserglasramen buiten op een testbaan voor blokken beton.
Het pantserstaal en pantserglas wordt getest.

Van Defensie voor Defensie

Bij de zoektocht naar een schuilshelter was er geen schuilshelter op de markt die Defensie met het beschikbare budget geschikt kon maken voor militair gebruik. Het Materieellogistiek Commando Land (MatlogCo) besloot daarom zelf een schuilshelter te ontwikkelen.

Voor de ontwikkeling van de schuilshelter moest de Defensie Materieel Organisatie (DMO) in overleg met de explosieventesters vaststellen aan welke eisen een schuilshelter moet voldoen als die gebruikt wordt om explosieven te testen. MatlogCo en het Logistiek Centrum Woensdrecht bouwde de schuilshelter met pantserstaal van 15 millimeter dikte en geavanceerd pantserglas. De schuilshelter heeft 2 werkplekken met airconditioning en verwarming.

DMO ontving de eerste schuilshelter van MatlogCo in november 2021. In 2022 worden er 3 schuilshelters verwacht: nog 1 voor DMO en 2 voor de EOD.

Meer artikelen

Deze pagina is onderdeel van de serie #TechTuesday op social media en verscheen 01-02-2022.

Lees ook de vorige uit de serie: Leren van de nieuwe wiellaadschop.