Beter sanitair voor mobiel hospitaal

Goed sanitair is onmisbaar voor de geneeskundige dienst. De mobiele hospitalen van Defensie krijgen daarom nieuwe sanitaire voorzieningen. 24 mobiele wasbakken en 2 mobiele geneeskundige sanitaircontainers gaan naar 400 Geneeskundig Bataljon.

Vergroot afbeelding Mobiele geneeskundige sanitaircontainer met toiletten. De deur van de container staat open.
Sanitaircontainer met toiletten.

Bedieningsgemak

De wasbakken en de sanitaircontainers zijn onderdeel van het project ‘Intern Water Distributie Systeem’ van het Materieellogistiek Commando Land. Ze brengen de geneeskundige militairen en hun patiënten niet alleen meer mogelijkheden, maar ook meer bedieningsgemak. Ze kunnen bijvoorbeeld voortaan in het hospitaal douchen en zeulen met jerrycans is verleden tijd.

Vaarwel bouwtoilet

De sanitaircontainers beschikken niet alleen over douches voor het personeel en de patiënten in het hospitaal, maar ook over toiletten. Ze zijn daarom niet langer aangewezen op de mobiele bouwtoiletten buiten het hospitaal. Nu is er zelfs een invalidentoilet en een ruimte om de bedpannen en urinalen schoon te maken van de patiënten die niet uit hun bed kunnen. De logistieke rompslomp voor een simpel toiletbezoekje is daarmee behoorlijk afgenomen.

Vergroot afbeelding Mobiele wasbak met twee handpompen, een gootsteen en een papierdispenser.
Mobiele wasbak.

Mobiele wasbakken

De nieuwe mobiele wasbakken zijn overal in het hospitaal te gebruiken en worden gevoed door de containers. Alle 33 mobiele geneeskundige containers voeren tegenwoordig water af en aan. Het water uit wasbakken werd voorheen met jerrycans aan- en afgevoerd. En omdat een hospitaal veel water verbruikt, kostte dit proces militairen veel tijd en energie. Tijd en energie die ze nu in hun patiënten steken.

Meer artikelen

Deze pagina is onderdeel van de serie #TechTuesday op social media en verscheen 22-02-2022.

Lees ook de vorige uit de serie: Nieuwe parachutes voor ‘volgepakte’ militairen; samen met Duitsland en België.