Meer veiligheid voor militairen door rookgordijn

Vanaf begin 2022 krijgen de zogenoemde ‘lichte wielvoertuigen’ Vectoren Manticore een rookbuslanceerinrichting: ROSY (Rapid Obscuring System). Met ROSY leggen deze voertuigen voortaan een rookgordijn dat militairen beschermt.

Rookbuslanceerinrichtingen

Rookbuslanceerinrichtingen werpen een rookscherm op dat militairen aan het zicht van de vijand onttrekt. Voor de Vector en Manticore waren nog geen geschikte rookbuslanceerinrichtingen. Dankzij ROSY zijn deze voertuigen en de troepen rondom deze voertuigen straks beter beschermd.

Multispectraal

Het rookscherm dat ROSY opwerpt is multispectraal. Het blokkeert niet alleen het normale zicht, maar je kunt er ook niet met warmtebeeldmiddelen doorheen kijken. Dit zijn bijvoorbeeld verrekijkers of richtmiddelen die lichaamswarmte of de warmte van een draaiende motor in beeld kunnen brengen.

Testen en breder uitrollen

De eerste rookbuslanceerinrichtingen zijn al naar de voertuigleveranciers. De verwachting is dat ROSY begin 2022 op de voertuigen zit en onder leiding van de Defensie Materieel Organisatie (DMO) getest kan worden.

ROSY is in eerste instantie alleen voor de Vector en Manticore, maar binnen de inkoopopdracht heeft DMO er rekening mee gehouden dat ROSY ook op andere voertuigen kan worden gebruikt.

ROSY is onderdeel van het grootschalige vervangingsproject Defensie Vervanging Operationele Wielvoertuigen (DVOW).

Meer artikelen

Deze pagina is onderdeel van de serie #TechTuesday op social media en verscheen 14-12-2021.

Lees ook de vorige uit de serie: Nieuw draadloos ontsteektoestel voor Defensie.