Apparatuur vindt zijn plek in aangepaste mariniersvoertuigen

Voertuigen van het Korps Mariniers zijn afgelopen 7 jaar aangepast om de informatie- en communicatieapparatuur voor het New Integrated Marines Communications and Information System (NIMCIS) te plaatsen. 227 van de zogenoemde Beevee (Bandvagn 206) –rupsvoertuigen zijn gemoderniseerd, zodat het nieuwe systeem voor commandovoering en informatie-uitwisseling erin past.

Vergroot afbeelding Kast met apparatuur voor een communicatiesysteem.
NIMCIS voor in de tijdelijke operatieruimte.

NIMCIS

NIMCIS is een informatie- en communicatiesysteem gemaakt voor en door het Korps Mariniers, samen met het Defensie IT-bedrijf Joint Informatievoorziening Commando (JIVC). De mariniers gebruiken het systeem al sinds 2015. Bij noodhulp tijdens de orkaan Irma bewees het systeem zich al in tijdelijke operatieruimtes.

Aanpassingen voor in het veld

Om NIMCIS in het veld te gebruiken, moest er meer ruimte komen in de Mercedes Benz en de Beevee. De grote hoeveelheid apparatuur die nodig is om het systeem te draaien paste niet. Er was wat creativiteit nodig om alle apparatuur kwijt te kunnen in de beperkte ruimte van de voertuigen, maar uiteindelijk past alles. Op het Logistiek Centrum Dongen werden de voertuig gereedgemaakt om met NIMCIS te werken.

Vergroot afbeelding Korporaal van de Mariniers achter de radio's van een BV-206MLU.
Binnenkant van de BV-206MLU.

Op het dak kregen de voertuigen een zelfontworpen multifunctioneel imperiaal dat met een vliegtuigrails verschillende modules kwijt kan, zoals de apparatuur voor NIMCIS.

De voertuigen krijgen ook een Flexrek. Hier kunnen alle soorten radioapparatuur op gebouwd worden die nodig zijn in het voertuig. Het Flexrek is bijzonder handzaam, in hoogte en breedte verstelbaar en kan zonder gereedschap in elkaar gezet worden.

Het Flexrek is in elke voertuig te plaatsen en er wordt al gekeken naar toepassingen in andere voertuigen.

Project afgerond?

Een langlopend project kan worden afgevinkt, hoewel… verdere innovatie en nieuwe wensen stoppen nooit.

Meer artikelen

Deze pagina is onderdeel van de serie #TechTuesday op social media en verscheen 22-03-2022.

Lees meer over NIMCIS in het online magazine Materieelgezien: NIMCIS verbindt.

Lees ook de vorige uit de serie: Meer controle en veiligheid met nieuwe stapelaars.