Nieuwe vrachtauto’s voor Koninklijke Marechaussee en Nederlandse Defensieacademie

Defensie heeft nieuwe Tatra vrachtauto’s met autolaadkraan (ALK) en/of wissellaadsysteem (WLS). De krachtige nieuwe voertuigen zijn bijzonder wendbaar en in staat om met het WLS containers op de vrachtauto te trekken. Of om met de ALK goederen te laden en te lossen. De vrachtauto’s worden gebruikt bij het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee (OTCKMAR) en de Nederlandse Defensieacademie (NLDA). Ze gaan goederen vervoeren en gevaarlijke stoffen zoals brandstof en munitie.

Vergroot afbeelding Vrachtauto met aanhangwagen.
Vrachtauto met aanhangwagen.

Meesturende achteras

De nieuwe vrachtauto’s hebben een uniek onderstel waardoor ze in elk terrein zeer wendbaar zijn. Het maakt niet uit of de ondergrond verhard, onverhard of ongelijk is. De meesturende achteras zorgt dat het voertuig met een aanhangwagen een kleinere draaicirkel heeft dan soortgelijke voertuigen.

Breed inzetbaar

Met het WLS kan de vrachtauto met een haakarm flatracks op het voertuig trekken of eraf zetten. Een flatrack is een platte bodem waarop je verschillende goederen vast kunt zetten. Zo kan de vrachtauto zware ladingen met afwijkende maten vervoeren. Sommige flatracks zijn uitgerust met een container of huif.

Vergroot afbeelding Vrachtauto met wissellaadsysteem en autolaadkraan zet container neer.
Vrachtauto met wissellaadsysteem en autolaadkraan.

De ALK is een hijskraan waarmee je goederen op de flatrack hijst.

De unieke krachtige nieuwe vrachtauto’s zijn door hun vermogen om te laden en te lossen en door hun meesturende achteras bijzonder breed inzetbaar.

Training en onderhoud

De leverancier onderhoudt de voertuigen en leidt de chauffeurs op. Ook zijn de voertuigen uitvoerig getest om te kijken of ze voldoen aan de eisen van Defensie.

2 8x8 aangedreven vrachtauto’s met ALK en WLS gaan naar het OTCKMAR in Apeldoorn. De NLDA in Breda ontvangt 4 6x6 aangedreven vrachtauto’s met WLS. Samen met de voertuigen ontvangt de NLDA 2 aanhangwagens, 10 flatracks, 4 flatrackcontainers en 2 flatracks met een huif.

Meer artikelen

Deze pagina is onderdeel van de serie #TechTuesday op social media en verscheen 19-10-2021.

Lees ook de vorige uit de serie: 40mm meerschots-granaatwerper voor speciale eenheden.