Nieuwe multimount maakt wapens gebruiksvriendelijker

Het zware machinegeweer de .50 Browning M2 quick change barrel (.50 QCB) en de automatische granaatwerper (AGW) worden gebruiksvriendelijker dankzij de nieuwe multimount. De multimount heeft meerdere rails die het mogelijk maken om verschillende hulpmiddelen aan het wapensysteem te bevestigen.

Vergroot afbeelding Multimount met dag- en nachtrichtmiddelen op de .50 QCB
Multimount met dag- en nachtrichtmiddelen op de .50 QCB.

Snel schakelen

Sinds de introductie van nachtrichtmiddelen voor .50 QCB is er bij de landmacht behoefte om meerdere richtmiddelen tegelijk op het wapensysteem te plaatsen. Nu moet de gebruiker kiezen tussen het plaatsen van een dag- of nachtrichtmiddel. Dat is niet alleen gebruiksonvriendelijk, maar beperkt ook het optreden en de functionaliteit van het wapensysteem. Met de multimount is dit niet langer een probleem.

De rails die de multimount toevoegt aan het wapensysteem zorgen dat de militair beide richtmiddelen tegelijk kan plaatsen. De militair kan met de multimount sneller schakelen en het wapen is daardoor met meer gemak 24 uur per dag inzetbaar.

De multimount wordt allereerst gebruikt voor de richtmiddelen, maar biedt ook de mogelijkheid om andere hulpmiddelen te plaatsen.

Buffer

De multimount voorkomt ook schade aan de richtmiddelen. Bij het vuren met de .50 QCB werkt de multimount als een buffer. De multimount vangt 80% van de klap op die het richtmiddel anders volledig krijgt te verduren door de terugslag van het wapen. De bufferfunctie verlengt mogelijk de levensduur van de richtmiddelen.

Interesse

De behoefte voor de multimount ontstond bij de landmacht. Eenheden die daar werken met de .50 QCB gaan als eerste aan de slag met de multimount, maar er wordt ook interesse verwacht vanuit andere krijgsmachtsonderdelen.

Na gebruikerstesten kijkt de Defensie materieel Organisatie (DMO) met de leverancier of de multimount nog aanpassingen nodig heeft. De landmacht krijgt als eerste 203 multimounts. Deze worden voor het einde van 2022 verwacht. 

Meer artikelen

Deze pagina is onderdeel van de serie #TechTuesday op social media en verscheen 11-01-2022.

Lees ook de vorige uit de serie: Kleinere waterzakken onder Chinook verbeteren inzetbaarheid.