Mobieler door nieuwe infanteriebrug

Militairen zijn breder inzetbaar dankzij de nieuwe lichtgewicht loopbrug van General Dynamics: de Mamba. Het Materieellogistiek Commando Land regelde de nieuwe infanteriebrug voor de genie. De snel en flexibel inzetbare brug draagt bij aan de mobiliteit van infanterie-eenheden. De Mamba bewees zich al in het veld. 

Vergroot afbeelding Militairen lanceren de Mamba-infanteriebrug over water.
Militairen lanceren de Mamba-infanteriebrug over water.

De Mamba

De Mamba is een lichtgewicht aluminium loopbrug voor infanterie-eenheden. Met de Mamba kunnen militairen bredere wateren of kloven oversteken dan voorheen. Met een complete brugset kunnen militairen 20 of 30 meter overbruggen. En met extra brugdelen is deze afstand zelfs uit te breiden.

Vergroot afbeelding Een Mamba-infanteriebrugset in delen in de stalen constructie waarin de brug wordt vervoerd.
Een brugset van de Mamba-infanteriebrug.

Een handzame brug

Militairen kunnen de brugdelen tillen. Ook halen ze de brug handmatig weg of lanceren deze. Bovendien nemen ze de brug makkelijk mee op een voertuig of onder een helikopter. Vanwege dit gemak is de brug geschikt voor zowel crisissituatie als vredesoperaties.

Bewezen in het veld

Buitenlandse infanterie-eenheden staken al kloven en wateren over met de Mamba. De robuuste en handzame brug bewijst zich keer op keer in het veld en blijkt uitermate geschikt voor luchtlandings- en speciale operaties.

De Pioniers- en Pontonniersschool in Hedel van de genie ontving de brug in oktober 2021. Militairen leren in Hedel hoe ze de brug operationeel inzetten.

Vergroot afbeelding Mamba-infanteriebrug boven een snelstromende rivier.
De Mamba-infanteriebrug over water.

Meer artikelen

Deze pagina is onderdeel van de serie #TechTuesday op social media en verscheen 26-10-2021

Lees ook de vorige uit de serie: Nieuwe vrachtauto’s voor Koninklijke Marechaussee en Nederlandse Defensieacademie.