Nieuw draadloos ontsteektoestel voor Defensie

Defensie plaatst explosieven en ruimt gevonden explosieven op. Ze ontsteekt die explosieven gecontroleerd op afstand. Binnenkort voert zij deze taak efficiënter, effectiever en veiliger uit dankzij het nieuwe Demolition Remote Firing Device LORIS (Long Range Initiation System). LORIS werkt draadloos, op langere afstand en met een drijfsysteem ook onder water.    

Vergroot afbeelding De draadloze afstandsbesturing van het Long Range Initiation System LORIS.
De draadloze afstandsbesturing van LORIS.

Een draadloos ontsteeksysteem

Defensie detoneert nu nog explosieven met een haspel met draad. Maar het is voor militairen niet altijd mogelijk om voldoende draad mee te nemen. Met LORIS is dit niet langer een probleem. Het nieuwe radiografische systeem werkt snel en op een grotere afstand met zo min mogelijk veiligheidsrisico’s voor de gebruiker.

De Defensie Materieel Organisatie (DMO) test de werking van de ontsteektoestellen binnen de militaire elektromagnetische omgeving. Het nieuwe systeem mag bij gebruik binnen de elektromagnetische omgeving van bijvoorbeeld helikopters geen ongewenste straling of statische elektriciteit opwekken. Of een stoorzender zijn voor andere radiografische apparatuur.  

Vergroot afbeelding Duiker onderwater met het Float-systeem: een ontsteektoestel voor onder water.
Een duiker met het Float-systeem.

Het drijfsysteem

De explosievenexpert voert zijn taken niet alleen uit op het land, maar ook op en onder water. Dit optreden vereist ontsteektoestellen die ook daar werken. Het Float-systeem maakt dit mogelijk. Een duiker verbindt het ontsteektoestel aan het explosief en vervolgens drijft een ontvanger naar het oppervlak. Explosievenexperts kunnen het explosief nu vanaf een veilige afstand laten ontploffen.  

De genie en Explosieven Opruimingsdienst Defensie gaan als eerste aan de slag met LORIS en het Float-systeem. Ook het Korps Commandotroepen, de Maritime Special Operations Forces en de Defensie Duikgroep hebben behoefte aan een dergelijk ontsteektoestel met drijfsysteem.

Vergroot afbeelding Het volledige pakket van het ontsteektoestel het Long Range Initiation System LORIS.
De volledige LORIS kit.

Klaar voor gebruik

Na de productie moeten de ontsteektoestellen nog een aantal testen doorstaan. DMO test bijvoorbeeld ook de aansluiting met het slagpijpje en of het systeem veilig is voor de gebruiker.

Als de ontsteektoestellen veilig zijn en moeiteloos samenwerken met de rest van het militaire materieel, dan begint de instructie voor Defensiepersoneel. Defensie ontvangt de ontsteektoestellen als de gebruikers zijn opgeleid.

Meer artikelen

Deze pagina is onderdeel van de serie #TechTuesday op social media en verscheen 07-12-2021.

Lees ook de vorige uit de serie: Beter zicht op doelen voor speciale eenheden.