Beter bruggen verkennen met nieuwe meetapparatuur

Genieverkenners krijgen nieuwe meetapparatuur om de eigenschappen van bruggen nauwkeurig te meten. Deze gegevens zijn noodzakelijk om te bepalen welke voertuigen over een brug kunnen en met wat voor lading.

1 set 4 instrumenten

De genie krijgt 20 zogenoemde brugclassificatiesets. Elke set bestaat uit 4 meetinstrumenten: een laserafstandsmeter, een betonproefhamer, een ferroscan en een metaalhardheidsmeter. Met deze instrumenten meten genisten de oppervlakte en de inhoud van een brug. Ze meten de hellingshoeken, hoe sterk het beton is, waar het metaal zit in gewapend beton en de hardheid en sterkte van dat metaal.

Nauwkeurig meten

Wat een brug kan dragen gaat niet alleen over het gewicht van het voertuig met bemanning en lading. Het maakt bijvoorbeeld ook uit of het een wielvoertuig of een rupsvoertuig is. De trillingen die een voertuig afgeeft verschillen en die trillingen hebben invloed op wat een brug kan dragen.

Voor de genie betekenen de instrumenten een grote verbetering. Ze vervangen een instructiekaart uit 1982. Genisten berekenden aan de hand van die instructiekaart wat een brug kan dragen. Omdat dit veel minder nauwkeurig was, moesten zij daarbij ruime veiligheidsmarges aanhouden.

Werken met de instructiekaart werd ook steeds moeilijker, omdat nieuwe bouwmethoden en materialen er niet in stonden. Met de nieuwe apparatuur berekenen genisten voortaan veel nauwkeuriger wat een brug kan dragen.

Betere samenwerking

De meetapparatuur wordt vooral gebruikt om de MLC (Military Load Classification) te berekenen van bruggen die nog geen MLC hebben. Dit is een classificatie (indeling in soorten) die aangeeft welke militaire voertuigen over een bepaalde brug kunnen. Maar de apparatuur kan ook de eigenschappen van andere bouwwerken meten.

NAVO-partners waar Defensie veel mee samenwerkt, gebruiken al dezelfde soort meetapparatuur. Als Defensie de verantwoordelijkheid van een gebied overdraagt aan een ander land, dan is het belangrijk dat ze meetgegevens op dezelfde manier verzamelen. NAVO-partners kunnen er dan op vertrouwen dat gegevens van bouwwerken in dat gebied nauwkeurig zijn.

Opleidingen

De brugclassificatiesets gaan naar de genie-eenheden van de gemechaniseerde, lichte en luchtmobiele brigades en naar het Opleidings- en Trainingscentrum Genie. De laatste verzorgt vanaf februari 2022 ook de opleiding om te werken met de sets.

Meer artikelen

Deze pagina is onderdeel van de serie #TechTuesday op social media en verscheen 01-03-2022.

Lees ook de vorige uit de serie: Beter sanitair voor mobiel hospitaal.