Veiliger deuren doorbreken met nieuwe shotguns

Defensie krijgt 284 breacher shotguns. Deze shotguns kunnen veiliger deuren doorbreken: breachen. De Defensie Materieel Organisatie (DMO) schafte de breacher shotguns aan voor alle eenheden om de verschillende type shotguns bij Defensie terug te dringen.

Vergroot afbeelding 2 Shotguns met speciale loop voor het doorbreken van deuren.
Breacher shotguns.

Veiliger breachen

Een breacher shotgun is speciaal gemaakt om met de loop tegen een oppervlakte te kunnen vuren. Militairen moeten soms deuren doorbreken om binnen te komen. Met de breacher shotgun schiet een schutter scharnieren of sloten kapot.

Shotguns zonder doorbreekfunctie kunnen de druk niet aan die ontstaat als je met de loop tegen een oppervlakte aan vuurt. De breacher shotgun kan de schutter op de deur plaatsen zonder dat daardoor een gevaarlijke situatie ontstaat.

Breder inzetbaar

De nieuwe shotguns zijn niet alleen veiliger, maar ook breder inzetbaar. Een rails op de shotgun maakt het mogelijk om verschillende accessoires op het wapen te plaatsen zoals een lamp en verschillende richtmiddelen.

De breacher shotgun gebruikt voor het breachen een speciaal type munitie die je met andere type shotguns niet kunt gebruiken. De breacher shotgun kan ook alle overige soorten shotgun-munitie afvuren die Defensie gebruikt.

Maatwerk

Ondanks het doel om de verschillende type shotguns binnen Defensie terug te dringen, levert Defensie ook maatwerk als dat nodig is. Speciale eenheden hebben soms speciale behoeften. Voor die eenheden paste de wapenwerkplaats in Den Helder de shotguns aan, maar de basis bleef hetzelfde.

Alle breacher shotguns zijn klaar voor gebruik en worden verstrekt aan de eenheden.

Meer artikelen

Deze pagina is onderdeel van de serie #TechTuesday op social media en verscheen 02-11-2021.

Lees ook de vorige uit de serie: Mobieler door nieuwe infanteriebrug.