Kleinere waterzakken onder Chinook verbeteren inzetbaarheid

De Defensie Materieel Organisatie vervangt bij het Defensie Helikopter Commando (DHC) de grootste bambi buckets (waterzakken) van 10.000 liter. Er komt een kleinere variant. Het Chinook-squadron op Vliegbasis Gilze-Rijen ondersteunt jaarlijks van april tot oktober bij het bestrijden van natuurbranden. De kleinere 7.600 liter bambi buckets voorkomen extra slijtage en onderhoud en hebben meer functionaliteit.

Vergroot afbeelding Een Chinook in de lucht met de nieuwe bambi bucket eronder.
Een Chinook oefent met de nieuwe bambi bucket.

Bambi buckets

Bambi buckets zijn grote waterzakken die helikopters boven open water al vliegend vullen. Vervolgens kan de helikopter deze boven brandhaarden leegstorten of een watergordijn leggen om uitbreiding van een brand te voorkomen en objecten te beschermen.

Kleiner blijkt beter

Een volle bambi bucket van 10.000 liter veroorzaakt overtorque. Dit is het overschrijden van de maximale draagkracht. Om de overtorque op de Chinook te voorkomen, worden de grote bambi buckets ingesnoerd. Dit insnoeren leidt echter wel tot extra slijtage en onderhoud en dat gaat ten koste van de inzetbaarheid. De kleinere 7.600 liter bambi buckets voorkomen deze overtorque.

Vergroot afbeelding Een bambi bucket wordt in open water gevuld terwijl het onder een Chinook hangt.
Chinook haalt water uit de Maas.

De kleinere bambi buckets kunnen ook hun waterlading gefaseerd droppen. Met de grotere bambi buckets is dit niet mogelijk en moet de Chinook de lading in 1 keer leegstorten. Met de zogenoemde ‘multi drop’ functie kan de Chinook met de nieuwe bambi buckets met 1 lading op meerdere plekken blussen.

Meer artikelen

Deze pagina is onderdeel van de serie #TechTuesday op social media en verscheen 04-01-2022.

Lees ook de vorige uit de serie: Facelift voor mobiele geneeskundige containers.