40mm meerschots-granaatwerper voor speciale eenheden

Speciale eenheden krijgen een nieuw wapensysteem: een 40mm-meerschots-granaatwerper. Met een hogere trefkans levert dit nieuwe wapensysteem ook minder gevaar voor omstanders. In het najaar van 2021 starten de operators met een instructie over veilig gebruik en de onderhoud van het wapensysteem.

Vergroot afbeelding Richtmiddel voor de nieuwe meerschots-granaatwerper.
Fire Control Unit.

Fire Control Unit

Bij de meerschots-granaatwerper hoort een Fire Control Unit. Dit is een kleine computer waarin verschillende soorten 40mm-granaten zijn voorgeprogrammeerd. De leverancier verzamelt ballistische data van verschillende soorten 40mm-granaten en programmeert de data van de 40mm-granaten die de operators gebruiken in de Fire Control Unit.  Met deze data vergroot de Fire Control Unit de trefkans van de granaatwerper en vermindert daardoor het gevaar voor omstanders.

Vergroot afbeelding Amerikaanse militair met meerschots-granaatwerper.
De nieuwe meerschots-granaatwerper.

6-schots cilinder

De meerschots-granaatwerper heeft een 6-schots cilinder en is semiautomatisch. De gasdruk die vrijkomt na een schot zorgt voor de veerspanning die nodig is voor de rotatie van de cilinder. Door dit mechanisme is de granaatwerper gelijk klaar voor een volgend schot. Voor het eerste schot brengt de operator de spiraalveer handmatig op spanning door die op te winden.

Goedkeuring en veilig gebruik

Techneuten en instructeurs van de Defensie Materieel Organisatie (DMO) ontvingen een basisinstructie. Ze kregen uitleg over het nieuwe wapensysteem en de onderhoud ervan.

Met de kennis uit de instructie kan DMO de typeclassificatie opstarten. Aan de hand van NAVO-standaarden test DMO het nieuwe wapensysteem. Na deze test weten ze of het gebruik veilig is en kunnen de granaatwerper en de 40mm-munitie goedgekeurd worden voor gebruik.

Meer artikelen

Deze pagina is onderdeel van de serie #TechTuesday op social media en verscheen 12-10-2021.