Lees over innovatieprojecten bij Defensie

De Defensiebladen schrijven geregeld over innovatieve projecten. Lees hier actuele verhalen uit de Defensiekrant, Alle Hens, Landmacht, de Vliegende Hollander, KMarMagazine of Materieelgezien.

Data, robots en simulatie

Robotica, simulatie, augmented en virtual reality en big data zijn de grote trends. Allemaal kunnen ze kostbare oefeningen goedkoper en realistischer maken. Maar ook veel gehoord: techniek moet niet een doel op zich zijn. 5 interessante ontwikkelingen.

3D-printen met plastic waterflesjes

Nederlandse militairen in Mali zijn sinds kort bezig met tests, waarin PET-flesjes worden gerecycled tot materiaal voor 3D-printing. Dat dit gebeurt in operationeel gebied is een unicum, want tot nu toe vonden dit soort experimenten alleen plaats in het laboratorium.

Nieuwe tracking analyzer stelt munitie scherp

Om vast te stellen of munitie aan de eisen voldoet, krijgt het Kenniscentrum Wapensystemen & Munitie van het Defensie Munitiebedrijf binnenkort een nieuwe Ballistic Projectile Tracking Analyzer.

Speciale app moet onderhoud wagenpark verbeteren

3D-animaties zijn al lang niet meer weg te denken uit militaire opleidingen en trainingen. Bij Aegis Technologies in Orlando creëert een team van 3D-ontwerpers realistische militaire modellen voor krijgsmachten over de hele wereld.

Excalibur opent deuren. Artillerie in hogere sferen

Met de ingebruikname van de 155mm-precisiemunitie zet de artillerie een enorme stap voorwaarts. De krijgsmacht heeft nu een slim grondwapen dat doelen tot op 50 kilometer kan uitschakelen.

Forward Command Post

De tijd van stilstaan is voorbij. Letterlijk. De Forward Command Post is de reactie op het hoger mobiel optreden waar 13 Lichte Brigade en 43 Gemechaniseerde Brigade zich op richten.

Kustwacht op de schop

De Kustwacht krijgt een nieuw hoofdgebouw met ultramodern operatiecentrum en bijbehorende ICT-voorzieningen. Een ingrijpend project waarvoor de marine, mede in haar rol van beheerder van de Kustwacht, graag meekijkt in de aanloop naar het toekomstige Maritime Operation Centre ABNL.

Ultramoderne datacentra in de maak

IT-voorzieningen die het laten afweten. Het zijn grote ergernissen van (kantoor)personeel. Daarom geen pleister op de wonde om een euvel tijdelijk op te lossen, maar een rigoureuze vernieuwende aanpak. Defensie krijgt spiksplinternieuwe datacentra.

Vliegen op frituurvet

Straaljagers die vliegen op frituurvet is geen verre toekomstmuziek, maar een milieuvriendelijke oplossing die voor handen ligt. Defensie is zo minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.

Simulator met ingebouwde fouten

De superlatieven waren niet van de lucht bij de overdracht van de 4 mortiersimulators aan het Vuursteuncommando van de landmacht.

Efficiënt duiken door slimme laders

Duikinstructeur sergeant Johan Schilder is de 'Willy Wortel' onder de marineduikers. Hij bedacht een slim oplaadstation voor accu's van communicatiezenders.

Digitale revolutie op rupsbanden

Vernieuwde Leopard tanks met digitale commandovoeringssystemen krijgen een plekje binnen het Duits-Nederlandse Panzerbataillon 414.

Onderzeeboottrainer uit eigen keuken

De Piet de Jong Guardion Submarine Trainer beleefde onlangs de 1e 'duik' in een gebouw op de Helderse marinebasis. Een hypermoderne simulator waarin je jezelf binnen 1 minuut aan boord waant.

Nieuwe SMART-L ER voor LCF

De 4 Luchtverdedigings- en Commandofregatten van de marine krijgen 'haviksogen'. De nieuwe, ultramoderne SMART-L Extended Longe Range radars sporen ballistische raketten in een vroeg stadium op.

Slimmere logistiek

De krakende boordradio maakt plaats voor een loepzuivere beeldverbinding. Ontbrekende reservedelen rollen uit de 3D-printer. De landmacht zet op materieellogistiek stevige stappen in de 21e eeuw.