Lees over innovatieprojecten bij Defensie

De Defensiebladen schrijven geregeld over innovatieve projecten. Lees hier actuele verhalen uit de Defensiekrant, Alle Hens, Landmacht, de Vliegende Hollander, KMarMagazine of Materieelgezien.

3D-printen met plastic waterflesjes

Nederlandse militairen in Mali zijn sinds kort bezig met tests, waarin PET-flesjes worden gerecycled tot materiaal voor 3D-printing. Dat dit gebeurt in operationeel gebied is een unicum, want tot nu toe vonden dit soort experimenten alleen laats in het laboratorium.

Lees het hele verhaal...

Nieuwe tracking analyzer stelt munitie scherp

Om vast te stellen of munitie aan de eisen voldoet, krijgt het Kenniscentrum Wapensystemen & Munitie van het Defensie Munitiebedrijf binnenkort een nieuwe Ballistic Projectile Tracking Analyzer.

Lees het hele verhaal...

Speciale app moet onderhoud wagenpark verbeteren

3D-animaties zijn al lang niet meer weg te denken uit militaire opleidingen en trainingen. Bij Aegis Technologies in Orlando creëert een team van 3D-ontwerpers realistische militaire modellen voor krijgsmachten over de hele wereld.

Lees het hele verhaal...

Excalibur opent deuren. Artillerie in hogere sferen

Met de ingebruikname van de 155mm-precisiemunitie zet de artillerie een enrome stap voorwaarts. De krijgsmacht heeft nu een slim grondwapen dat doelen tot op 50 kilometer kan uitschakelen.

Lees het hele verhaal...

De Forward Command Post

De tijd van stilstaan is voorbij. Letterlijk. De Forward Command Post is de reactie op het hoger mobiel optreden waar 13 Lichte Brigade en 43 Gemechaniseerde Brigade zich op richten.

Lees het hele verhaal...

Kustwacht op de schop

De Kustwacht krijgt een nieuw hoofdgebouw met ultramodern operatiecentrum en bijbehorende ICT-voorzieningen. Een ingrijpend project waarvoor de marine, mede in haar rol van beheerder van de Kustwacht, graag meekijkt in de aanloop naar het toekomstige Maritime Operation Centre ABNL.

Lees het hele verhaal...

Ultramoderene datacentra in de maak

IT-voorzieningen die het laten afweten. Het zijn grote ergernissen van (kantoor)personeel. Daarom geen pleister op de wonde om een euvel tijdelijk op te lossen, maar een rigoureuze vernieuwende aanpak. Defensie krijgt spikslinternieuwe datacentra. 

Lees het hele verhaal...

Vliegen op frituurvet

Straaljagers die vliegen op frituurvet is geen verre toekomstmuziek, maar een milieuvriendelijke oplossing die voor handen ligt. Defensie is zo minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.

Lees het hele verhaal...

Simulator met ingebouwde fouten

De superlatieven waren niet van de lucht bij de overdracht van de 4 mortiersimulators aan het Vuursteuncommando van de landmacht.

Lees het hele verhaal...

Efficiënt duiken door slimme laders

Duikinstructeur sergeant Johan Schilder is de 'Willy Wortel'onder de marineduikers. Hij bedacht een slim oplaadstation voor accu's van communicatiezenders.

Lees het hele verhaal...

Digitale revolutie op rupsbanden

Vernieuwde Leopard tanks met digitale commandovoeringssystemen krijgen een plekje binnen het Duits-Nederlandse Panzerbataillon 414.

Lees het hele verhaal...

Onderzeeboottrainer uit eigen keuken

De Piet de Jong Guardion Submarine Trainer beleefde onlangs de eerste 'duik' in een gebouw op de Helderse marinebasis. Een hypermodernde simulator waarin je jezelf binnen 1 minuut aan boord waant.

Lees het hele verhaal...

Beeld: Projectmanager Spinosa (links) en testmanager Berry Leerkotte. “Imponerend dat de eerste SMART-L ELR op tijd is gerealiseerd.”

Nieuwe SMART-L ER voor LCF

De 4 Luchtverdedigings- en Commandofregatten van de marine krijgen 'haviksogen'. De nieuwe, ultramoderne SMART-L Extended Longe Range radars sporen ballistische raketten in een vroeg stadium op.

Lees het hele verhaal...

Slimmere logistiek

De krakende boordradio maakt plaats voor een loepzuivere beeldverbinding. Ontbrekende reservedelen rollen uit de 3D-printer. De landmacht zet op materieellogistiek stevige stappen in de 21e eeuw.

Lees het hele verhaal..

Met SUIT naar waar je wilt

Alleen het zand en de brandende zon ontbreken. Voor de rest is het alsof je rondloopt in de staten van het Malinese Gao. Tijdens de Landmachtdagen is het nieuwe, virtuele trainingssysteem SUIT gepresenteerd.

Lees het hele verhaal...