Lees over innovatieprojecten bij Defensie

De Defensiebladen schrijven geregeld over innovatieve projecten. Lees hier actuele verhalen uit de Defensiekrant, Alle Hens, Landmacht, de Vliegende Hollander, KMarMagazine of Materieelgezien.

Forse ingreep wordt kleine klus

Landmachtmonteur Claus Vierheller (63) heeft een stuk gereedschap ontwikkeld voor het Boxer-pantserwielvoertuig. Met een slimme stofzuiger brengt hij een klus van 2 werkdagen terug naar 45 minuten. Daarmee bespaart Defensie 2.200 manuren per jaar.

Corona-testapparaat houdt schepen veiliger in de vaart

“In overleg met het Coördinatiecentrum Expertise Arbeidsomstandigheden en Gezondheid van DOSCO is vervolgens onderzoek gedaan naar de toepasbaarheid van Fluorescence In Situ Hybridization (FISH)-testen bij dit soort apparatuur.”

Dronecatalogus geeft CLAS vleugels

Het CLAS lanceerde de catalogus afgelopen september in samenwerking met DMO. Aanjager is de visie Remotely Piloted Aircraft Systems (RPAS) voor landoptreden. Projectleider bij het CLAS majoor Ken van Meir: “De catalogus stelt ons in staat om de razendsnelle technologische ontwikkelingen op het gebied van kleine drones te kunnen volgen. In plaats van die te kopen voor een periode van 5 tot 7 jaar, updaten we de catalogus halfjaarlijks. Zo kunnen we het op dat moment meest current materiaal aanschaffen.

Hull Vane in aantocht

Zr.Ms. Zeeland is het eerste schip dat een zogenoemde Hull Vane krijgt: een onderwaterspoiler die tal van tactische, praktische en besparende voordelen oplevert. Het experiment is wereldwijd een primeur: geen enkele andere marine heeft de modificatie bij grotere schepen nog aangedurfd. Maar de weg er naartoe was niet zonder hobbels.

Pompen (en niet verzuipen in bureaucratie)

In een serie artikelen toont Materieelgezien hoe inventief de medewerkers bij Defensie zijn om de boel in de lucht, op de grond of het water in de benen te houden. In de eerste aflevering de Afdeling Brand- en Bedrijfsstoffen (ABB) van het Defensie Brand- en Bedrijfsstoffenbedrijf (DBBB) op Logistiek Complex Bathmen. Door samenwerking, initiatief, inventiviteit en doorzetten hebben medewerkers ervoor gezorgd dat Defensie niet plots zonder brandstof kwam te zitten.

Hitte-app warm onthaald

In 2 weken een goedwerkende applicatie ontwerpen en in de Defensie Appstore zetten? Dat kan toch niet? Zeker wel! Maar er gaat heel wat voorbereiding aan vooraf, zegt het hoofd van de afdeling Bestuurlijke en Overige Ondersteunende IT (BOO IT), Barrie Mooi. Sinds enkele weken is een hitte-app beschikbaar, waarmee geholpen wordt om hitteletsel bij militairen te voorkomen. Inmiddels is de app bijna 1000 keer gedownload.