Defensie Innovatie Competitie (DIC 2017)

De krijgsmacht is bij operaties afhankelijk van een complex samenspel van systemen. Cyber speelt daarin een steeds belangrijkere rol. Hoe kan de krijgsmacht in dit domein nog beter opereren. Dat was het thema van de Defensie Innovatie Competitie 2017.

Samen sterker in cyber

Defensie zoekt continu naar verbetering van cyberslagkracht. Dat is noodzakelijk om een voorsprong te krijgen op tegenstanders. Vernieuwende of alternatieve technologieën zijn daarvoor onmisbaar. Defensie daagde het midden- en kleinbedrijf (MKB) en start-ups uit met innovatieve ideeën te komen om ‘samen sterker te staan in het cyberdomein’.

Finale

Na de eerste ronde gingen 4 Nederlandese MKB-ers door naar de finale :

 • Negotica Projectontwikkeling BV
  Human Cyber ExoSuit: ontwikkeling van een draagbaar soldaatsysteem om cyberactiviteiten en -dreigingen op te sporen en in kaart te brengen.
 • Pandora Intelligence BV
  Cyber Scenario Box: door artificial intelligence worden cyberactiviteiten gemonitord, geanalyseerd en snel omgezet in cyber scenario’s om zo cyber decisionmakers te ondersteunen.
 • REVNEXT  BV
  Cyber Layer: Mixed Reality Cyber Training: cyber trainingsscenario’s die gebruik maken van augmented reality.
 • Virtual Play NV
  CYBAR: ontwikkeling van prototype augmented reality bordspel voor Cyber awareness-training.

Winnaar DIC2017

De 4 finalisten presenteerden hun project op 17 november. De jury koos Pandora Intelligence tot winnaar. Het bedrijf krijgt een ontwikkelopdracht van € 200.000.