Prinses Beatrix bij reünie Engelandvaarders

De jaarlijkse reünie van het Genootschap Engelandvaarders kreeg vandaag bezoek van prinses Beatrix. Op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum luisterde de prinses naar de verhalen van de ieder jaar kleiner wordende groep Engelandvaarders.

Engelandvaarders is de erenaam van een groep Nederlanders (circa 1.700) die in de Tweede Wereldoorlog vanuit het bezette Nederland langs diverse routes over land en zee Engeland wist te bereiken. Ze sloten zich aan bij de geallieerden om vervolgens de strijd met de Duitse bezetter aan te gaan.

Theevisite

Voorzitter van het Genootschap Engelandvaarders, generaal-majoor buiten dienst Rudy Hemmes toonde zich verheugd met de komst van prinses Beatrix. “We zijn blij dat u deze traditie voortzet. Koningin Wilhelmina heeft destijds veel voor ons betekend. Als ‘Moeder der Engelandvaarders’ ontving zij ons op theevisite. Dank ook aan de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht dat hij ons uitdunnende gezelschap hier wil ontvangen.”

Hoge leeftijd

Vanwege hun hoge leeftijd en de steeds mindere opkomst besloot het Genootschap vorig jaar niet meer bijeen te komen. Daarvan zijn ze dit jaar dus teruggekomen, mede op verzoek van prinses Beatrix.

Van de circa 90 Engelandvaarders die nog in leven zijn, bezochten er 11 de reünie. Ook kwamen 4 weduwen naar Hilversum.

Documentaire

Vanavond zendt National Geographic de documentaire 'Engelandvaarders: Varen Voor Victorie' uit, van 22.00 tot 23.00 uur.

Zie ook